НОВИНИ

Румъния отмени указа за смекчаване на антикорупционното законодателство

Румънското социалдемократическо правителство на премиера Сорин Гриндяну отмени постановление, което декриминализира някои корупционни деяния, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
19:00, 05.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
румъния отмени указа смекчаване антикорупционното законодателство

"Постановлението беше отменено", посочи за Ройтерс правителствен представител, като добави, че скоро ще бъде публикувано официално съобщение.

Румънският премиер заяви вчера, че ще отмени постановлението след масови протести в страната. Постановлението щеше да предпази десетки политици от съдбени преследвания за корупция.

Агенция Франс прес цитира министъра на здравеопазването Флориан Бодог, който е посочил, че постановлението е отменено.

Заседание на правителството започна днес по обяд в Букурещ, докато хиляди хора започваха да се събират в столицата, решени да не отслабват натиска.

Десетки хиляди румънци демонстрираха всеки ден след приемането на постановлението във вторник. Текстът предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и предприемане на наказателно преследване за подобно деяние само ако причинените щетите са по-големи от 200 000 леи (около 86 910 лева).

Премиерът увери по-рано, че мотивът на правителството за приемане на това постановление е бил да приведе румънския Наказателен кодекс в съответствие с Конституцията.

Предстои да бъде съставен нов проектозакон, който се предвижда да бъде внесен в парламента. В него няма да фигурира праг от 200 000 леи за причинени щети при деяния, отнасящи се до злоупотреба със служебно положение.

Постановлението създаваше опасения у неговите критици за връщане назад в момент, когато под натиска на ЕС и на много дейни магистрати през последните години бяха заведени стотици дела за злоупотреби със служебно положение, с което бе отбелязан сериозен поврат в борбата с корупцията в Румъния, отбелязва АФП.

Правителството бе критикувано за това, че иска да предпази от правосъдието депутати и бизнесмени, включително лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, срещу когото се води процес за фиктивни назначения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обединени патриоти внесоха документи за регистрация в ЦИК
"Обединени патриоти" внесоха документи за регистрация в ЦИК
Бойко Борисов отправи остри критики към лидерите на ГЕРБ в Пловдив
Бойко Борисов отправи остри критики към лидерите на ГЕРБ в Пловдив