НОВИНИ

Румънският президент заяви, че няма планове за създаване на "европейска армия"

Европейският съюз не е хронично болен пациент, а един успешен проект, заяви румънският президент Клаус Йоханис след вчерашната среща на лидерите на ЕС в Братислава, предаде информационният сайт Зиаре.

bnt avatar logo
от БТА
13:53, 17.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
румънският президент планове създаване европейска армия

"Мисля, че можем да направим един много важен извод. Въпреки всички тези кризи Европейският съюз не е хронично болен пациент, а един успех", посочи румънският държавен глава, като отбеляза, че често европейските граждани концентрират вниманието си върху проблемите и придобиват усещането, че целият съюз е "един провал".

Същевременно държавният глава направи някои уточнения, отговаряйки на журналистически въпроси във връзка с идеята за създаване на "армия" на Европейския съюз. Той каза, че ръководството на ЕС не предвижда такъв план, а само съществува желание за засилване на координацията между страните членки в областта на отбраната, както и създаването на "генерален щаб" на ЕС.

"Не сме говорили днес (вчера - бел.ред.) за създаването на европейска армия и в близко бъдеще няма да има такива дискусии. Инициативите, които съществуват в областта на отбраната, не визират създаването на европейска армия. Това е информация, която се появи в медиите, но тя не отразява това, с което се занимава ръководството на ЕС", посочи Йоханис.

Той уточни, че целта е да се създаде "координационен център за зоните, в които се намесват въоръжените сили на членките на ЕС". "Никой не възнамерява да създаде нещо паралелно или на мястото на НАТО. НАТО е базата на сигурността за Румъния", подчерта Йоханис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва бившия областен управител на София Веселин Пенев
Прокуратурата разследва бившия областен управител на София Веселин Пенев
Тръмп предизвика нова полемика с намеци за убийство на Клинтън
Тръмп предизвика нова полемика с намеци за убийство на Клинтън