НОВИНИ

Руските ответни мерки по случая "Скрипал"

Русия започна да гони реципрочно и европейски дипломати заради аферата "Скрипал". Така освен 60 американски дипломати, Русия ще напуснат например 23 британски дипломати, 13 украински, четирима германски. Руското външно министерство извика посланиците на 23 страни във връзка с противопоставянето със Запада. Кремъл отново поиска обективно разследване на случая с отровения двоен агент и потвърди желанието си за добри отношения с всички страни.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:17, 30.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Руското външно министерство извика посланиците на страните, експулсирали руски дипломати и им връчи протестни ноти.

Лори Бристоу, посланик на Великобритания в Русия: " Няма да навлизам в подробности, ще кажа само,че химическо оръжие беше използвано на британска територия и не сме получили разяснения от Русия."
Радигер фон Фрич, посланик на Германия в Русия: " В интерес на Германия е да остане в добри отношения с Русия. Оставаме отворени и готови за диалог. Във връзка с инцидента в Солсбъри, руското правителство трябва да направи всичко, за да отговори на честни и открити въпроси."

Москва поиска от британското посолство до месец да съкрати персонала си до числеността на руското посолство в Лондон. Освен 60 американски дипломати, Русия гони реципрочно и техни европейски колеги, сред тях германци, чехи, италианци, поляци, украинци, холандци, норвежец, швед и румънец. Всички те трябва да напуснат до 7 април. Москва си запазва правото на ответни мерки срещу Белгия, Унгария, Грузия и Черна гора, които последни експулсираха руснаци.

Русия не е започвала дипломатически войни, каза говорителят на Кремъл.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "От самото начало президентът Путин беше и остава поддръжник на развитието на добри отношения с всички страни, включително Съединените щати".

Дмитрий Песков добави, че Москва иска безпристрастно разследване на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му и припомни, че една от жертвите Юлия Скрипал е руска гражданка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметове на общини на обучение в Карлово
Кметове на общини на обучение в Карлово
България няма да гони руски дипломати заради случая „Скрипал“
България няма да гони руски дипломати заради случая „Скрипал“