НОВИНИ

Русия подкрепи Ирина Бокова за ООН

Спекулациите около кандидатурата за генерален секретар на ООН предизвикаха реакции извън страната ни.

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 11.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

В Москва, прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков, опроверга твърденията че Русия се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България, вместо официално издигнатата кандидатура на Ирина Бокова. Дмитрий Песков се позова на публикации в български медии, без да уточни кои, но заяви, че не е било постигната подобна уговорка по време на срещата между Путин и канцлера Меркел на срещата на Г 20 преди дни.

Днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също коментира темата. По думите й, германският канцлер се е опитала да говори с руските лидери за подкрепа на друг кандидат от България, а не издигнатия официално. Цитирана от агенция ТАСС, Захарова казва, че на германския канцлер е било обяснено ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна.

В публикация по темата днес следобед агенция Ройтерс твърди, позовавайки се на източници от София, Брюксел и други европейски столици, че България обмисля да номинира Кристалина Георгиева за поста и окончателното решение се очаква следващите дни. Говорителите на външните министерства на Германия, Унгария, България и Латвия са отказали коментар, съобщава Ройтерс.

Латвийският говорител обаче е заявил, че тази вечер лидерите на Латвия, Литва, Португалия и Малта ще вечерят с канцлера Меркел в Берлин и тя би могла да играе сериозна роля за издигането на нова кандидатура, отбелязва агенцията. Агенция Ройтерс цитира шефа на кабинета на Жан Клод Юнкер Мартин Зелмайер, който в Туитър пише- Ще бъде голяма загуба за еврокомисията, но Кристалина би била силен генерален секретар, с който много европейци да се гордеят, а също силен сигнал за равенство между половете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптери от цяла Гърция гасят пожара на остров Тасос
Хеликоптери от цяла Гърция гасят пожара на остров Тасос
От първо лице: Хората напускат Скопие след силния трус
От първо лице: Хората напускат Скопие след силния трус