НОВИНИ

Руските военни части се изтеглят от Сирия

Русия започна да изтегля военната си техника от Сирия. Снощи президентът Владимир Путин изненадващо нареди, основната част от руските войски да се оттегли от сирийската територия. В Женева продължават преговорите за разрешаване на сирийската криза.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:02, 15.03.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Техническият персонал на въздушната база Хмеймим е започнал да готви самолетите за продължителни полети до базите им в Русия. Техника, материали и имущество вече се товарят на самолети. Съобщиха от министерството на отбраната в Москва. Това, което е известно досега, че в Русия се връщат самолетите Су-24, СУ-25, СУ-34, както и бойните хеликоптери.

Путин изненада всички. Новината от Кремъл преобърна очакванията на западните правителства. Изненадани бяха и обикновените сирийци. Руският президент обясни, че взел решението след разговор с Башар Асад. По-късно Владимир Путин е информирал в телефонен разговор и американския държавен глава за изтеглянето на руските части.

Кога ще завърши изтеглянето, обаче, не се знае. Руският президент не обяви краен срок. Не е ясно и точния брой на руските военните в Сирия. Американски източници предполагат, че те са между 3 000 - 6 000.

Русия започна операцията в Сирия почти преди 6 месеца. Според Министерството на отбраната в Москва операцията е довела до прелом в борбата с терористите и е създала условия за започване на мирни преговори.

Основната сирийска опозиция приветства решението на Путин. Надеждите са, че оттеглянето на руските войски от Сирия ще се отрази позитивно на преговорите в Женева.

Изтеглянето съвпада с 5-тата годишнина от началото на Арабската пролет в Сирия. За няколко месеца уличните протести прераснаха във война, която отне живота на стотици хиляди и превърна милиони сирийци в бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брайвик съди Норвегия
Брайвик съди Норвегия
Радослав Янков след големия си успех в сноуборда
Радослав Янков след големия си успех в сноуборда