НОВИНИ

Руското министерство на културата отмени британската комедия „Смъртта на Сталин“

Руското министерство на културата отмени прожекциите на британската комедия „Смъртта на Сталин“ два дни преди премиерата му. Режисьор на филма е Армандо Янучи. В него участват световни звезди като Стив Бушеми и Джейсън Айзък. Защо „Смъртта на Сталин“ възмути Москва - вижте в материала на Цветана Кръстева.

руското министерство културата отмени британската комедия смъртта сталин
bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 24.01.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Сюжетът на филма се развива след смъртта на Сталин през 53-а, в общество, оковано от задкулисие и репресии.

Армандо Янучи, режисьор: Комедията разказва за за битката за власт в Кремъл, за неистовата битка за оцеляване. От тук произлиза комедията. Но последствията от действията на тези хора разтърсват целия Съветски съюз. И показваме това без да го маскираме като смешно събитие.

Още преди да е видян от широката публика в Русия, филмът беше заклеймен - от „плюнка в лицето“ на ветераните до „гадост“. Според министъра на културата Медински подобен филм не би трябвало да се показва в навечерието на 75-та годишнина от победата край Сталинград.

Надежда Усманова, говорител на Руското военно-историческо общество: Без съмнение такъв филм не трябва да бъде показван в Русия на първо място заради това, че оскърбява нашите хората като цяло.

Министърът на културата заявява, че в Русия няма цензура, но това е поредният скандал, когато властите се опитват да наложат критерии за изкуство. След опитите за спиране на „Матилда“ на Алексей Учител, защото охулвал император Николай Втори, или след нападките срещу „Левиатан“ на Андрей Звягинцев, защото показвал Русия критично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева отговори на критиките, отправени към парламента от президента
Цвета Караянчева отговори на критиките, отправени към парламента от президента
Център за пациента отвори врати в Университетската болница по онкология в София
Център за пациента отвори врати в Университетската болница по онкология в София