НОВИНИ

Руското външно министрество откри в сайта си рубрика за фалшиви новини

Москва обяви война на новините, които смята за фалшиви. На сайта на външното министерство от днес стартира рубрика, в която ще се публикуват материали с невярна информация за страната.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:47, 22.02.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Фалшивите новини, неосновани на факти, формират обществено мнение, заяви говорителят на външното ведомство Мария Захарова. Според нея, целта е да се покаже тенденцията и да спре тиражирането на такива материали. Посочените медии и автори могат да обжалват.

Първите поместени в рубриката материали са на американски и британски медии, например публикация на агенция "Блумбърг", в която се цитират обвиненията от миналата седмица на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон, че Москва се опитва да повлияе на изборите чрез киберататаки.

Същевременно днес в Държавната Дума министърът на отбраната Серей Шойгу обяви, че в състава на руските въоръжени сили са създадени войски за информационни операции. Самата Русия е обвинявана, че води информационна война. През ноември европарламентът прие резолюция срещу дезинформационните кампании и пропагандата на Русия и ислямистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест лева за килограм продават агнетата в Благоевград
Шест лева за килограм продават агнетата в Благоевград
Тиксо крепи покрива на Националната библиотека
Тиксо крепи покрива на Националната библиотека