НОВИНИ

Рядък медал с лика на Фердинанд показват в Националния исторически музей

Изключително рядък възпоменателен медал с лика на княз Фердинанд I представя Националният исторически музей по повод 140-та годишнина на Българските военноморски сили. Във временната изложба могат да бъдат видени също военноморската адмиралска униформа и пелерина на цар Борис III.

рядък медал лика фердинанд показват националния исторически музей
bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 06.08.2019
Чете се за: 01:10 мин.
Още

От днес, 6 август 2019 г. в Националният исторически музей може да бъде разгледана временна изложба по повод 140-та годишнина от създаването на Българските военноморски сили.

Изложбата се намира пред Зала 5 - Трето българско царство 1878-1946 г. в музея. В нея, освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – пистолет „Маузер HSc”, използван през Втората световна война и сабя, изработена по образец от 1902 г.


;

Интересен акцент в експозицията е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. – година след като България слага началото на собствен подводен флот и става десетата държава в света, която притежава такъв. Това начало е положено на 25 май 1916 г. в пристанището на резиденция „Евксиноград”, когато става предаването на германската подводница „UB – 8”. Подводницата е зачислена в редиците на нашия флот под името „Подводник 18”. Тя е произведена в град Кил от немската фирма „Германия верфт” през 1914-1915 г. На лицевата страна на медала е лика на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст.

;

Част от историята на родния ни флот са и изложените военноморски адмиралски униформа и пелерина на цар Борис III. Te са притежание единствено на Националния исторически музей и са дарение от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза. До средата на двадесети век в българския военен флот няма действащ морски офицер с по-висок чин от контраадмирал. Адмиралският чин и униформа са привилегия само на управляващия владетел и те са единствените в България за този период.

В експозицията може да бъде видяна и снимка на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г. Любопитен момент от неговата кариера е участието му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век – морската битка между флотовете на Руската империя и Япония през месец май 1905 г. при Цушима.

Временната изложба, с която НИМ отбелязва 140 години от създаването на Българския военноморски флот може да бъде разгледана до месец октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно спират водата в някои части на столицата
Временно спират водата в някои части на столицата
Д-р Мирослав Ненков: Данните на пациентите във ВМА са много добре опазени
Д-р Мирослав Ненков: Данните на пациентите във ВМА са много добре опазени