НОВИНИ

С 9 млн. лв се повишават парите за националните програми на МОН

С 9 млн. лева се повишават парите за националните програми към просветното министерство за 2017-та в сравнение с 2016-та година. Министерството предлага за одобрение от МС и две нови програми. Едната е за равен старт на децата в предучилищна възраст, а другата - за обучение в професията "приложен програмист " в професионалните гимназии.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:08, 15.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.

По "Развитие на системата на предучилищното образование" ще се насърчават родителите да участват в заниманията на децата, ще се осигуряват и дидактически материали.

Предвижда се в програмата да се включат 1600 деца, 1600 родители и 130 детски градини.

Бюджетът за първата година е 400 000 лева. Втората нова програма „Обучение за ИТ кариера" с бюджет от 270 000 лева е насочена към професионалните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които дават квалификация „Приложен програмист".

До момента 19 училища са обявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки. Разширява се и обхватът на програмата „Без свободен час"- в нея ще бъдат включени и детски градини, а не само училищата. По тази програма се плаща на заместници при отсъствие на учител и възпитател. Програмата е с бюджет 2 милиона и половина лева, като ще бъдат осигурени не по- малко от 30 000 заместващи специалисти.

Мария Гайдарова, зам. министър на образованието и науката: Имаме очакване, което е заложено в концепцията за обучение на софтуерни специалисти, учениците, когато завършат 12 клас да могат да започнат работа в софтуерни компании.Това образование, което те ще получават ще бъде синхронизирано с нуждите на бизнеса, ще има една засилена връзка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Холандия: Вече са се образували опашки от гласуващи на места
От нашия пратеник в Холандия: Вече са се образували опашки от гласуващи на места
Делото срещу Евелин Банев-Брендо на финалната права в Апелативния съд
Делото срещу Евелин Банев-Брендо на финалната права в Апелативния съд