НОВИНИ

Самоубийствен атентат край Джамията на Пророка в Медина

Черен понеделник в Саудитска Арабия - най-малко четирима души загинаха, а други пет са ранени, при самоубийствен атентат край Джамията на Пророка в свещения град Медина. По-рано днес в страната имаше три други нападения.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:47, 04.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света
самоубийствен атентат джамията пророка медина

Медина - вторият най-свещен за мюсюлманите град, след Мека и мястото, където се твърди, че е погребан пророкът Мохамед. Минути преди да бъде обявен краят на постите от месец Рамазан, в подножието на джамията избухва бомба. Атентатор-самоубиец се взривява на входа на комплекса. На място загиват и двамата охранители.

Часове по-рано в източния саудитски град Катиф е извършен друг самоубийствен атентат. В района на нападението е взривена и кола-бомба. Според местните медии, при атаката няма жертви и пострадали. Смята се, че мишена на атентаторите е било шиитското малцинство в града.

Атака имаше и срещу консулството на Съединените щати в град Джеда, където при взрив пострадаха двама служители на дипломатическата мисия. Охранителите видели съмнителен мъж в кола, паркирана до сградата. Когато го доближили, мъжът задействал пояс с експлозиви.

Все още никой не е поел отговорност за нападенията. Смята се, че зад тях стои "Ислямска държава", която през последните две години извърши серия от нападения в Саудитска Арабия. В началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, джихадистката групировка призова за удари по целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Зорница Русинова се включи в проверки на заведения в Бургас
Министър Зорница Русинова се включи в проверки на заведения в Бургас
Две години след наводнението в Мизия вече няма да използват фургоните
Две години след наводнението в Мизия вече няма да използват фургоните