НОВИНИ

САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея за ядрено разоръжаване

Съединените щати са готови да подновят преговорите със Северна Корея за ядрено разоръжаване на полуострова. Това съобщиха от Вашингтон след вчерашната среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Днес двамата лидери посетиха свещения връх Пекту.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:30, 20.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Лидерите на двете Кореи летяха със своите самолети до вулканичния връх Пекту. Той е в Северна Корея и е най-високата точка на полуострова. Смятан е за свещен и се споменава в националните химни на двете Кореи. Двамата лидери и техните съпруги стигнаха до самия ръб на вулкана.

Съобщава се, че пътуването има за цел да укрепи личните отношения между Ким и Мун. Двамата подчертаха успеха на преговорите си снощи, когато гледаха масов спектакъл на пхенянския стадион "Първи май" с публика от 150 000 зрители.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: С президента Мун постигнахме ценен резултат и отношенията между Севера и Юга тръгват по пътя към мир и благоденствие.
Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Ние с президента Ким ще хванем за ръце 80 милиона души в Северна и Южна Корея и ще създадем ново отечество. Нека да тръгнем заедно към ново бъдеще.

Вчера Пхенян се съгласи да разруши основния си ядрен комплекс и да допусне международни наблюдатели на затварянето на ракетен полигон. Американският държавен секретар Майк Помпео ще разговаря със севернокорейския си колега И Йон-хо в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Вашингтон се надява ядреното разоръжаване на полуострова да завърши до 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Швейцария обединяват усилия в борбата срещу трафика на хора
България и Швейцария обединяват усилия в борбата срещу трафика на хора
Полицията в Косово записва нарушителите на пътя с дронове
Полицията в Косово записва нарушителите на пътя с дронове