НОВИНИ

САЩ удариха обекти на Ислямска държава в Либия

Съединените щати осъществиха въздушни удари срещу обекти на Ислямска държава в Либия. Операцията е в отговор на молба от международно признатото правителство за помощ при изтласкване на ислямистите от района на Сирт. Вашингтон заяви, че това е началото на трайна кампания за прочистване на града.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 02.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Първите въздушни удари са нанесени в понеделник по конкретни цели в Сирт, причинени са тежки загуби на противниковата страна, обяви либийският премиер Файез ел Сарадж по държавната телевизия. Той увери, че ударите ще продължат ограничено време и няма да излизат извън рамките на Сирт и предградията му.

Файез ел Сарадж, премиер на Либия: Нашите сили успяха да си върнат някои важни стратегически позиции.

Настоящите удари са одобрени от президента Обама. Занапред всеки конкретен удар ще бъде координиран с международно признатото либийско правителство и ще бъде одобряван от командващия американските сили в Африка, заяви Пентагонът.

Питър Кук,говорител на Пентагона: Мога да уточня, че сред поразените цели, например е един танк. На прицел ще бъдат точно такива конкретни обекти и точно определени места, които Правителството на националното съгласие посочва като необходими в подкрепа на техните усилия.

Сраженията на правителствените сили срещу Ислямска държава в Сирт са в ход от май. Миналата година хора на групировката от Мисрата завладяха родното място на Муамар Кадафи, и го превърнаха в най-голямата си крепост извън Сирия и Ирак. Сега екстремистите са обкръжени в централната част, където държат стратегически обекти, включително зала за конференции, централната болница и местния университет.

Американското участие в Либия ще се ограничава до въздушни удари и споделяне на информация, без изпращане на сухопътни части с изключение на малък брой командоси и дронове. За трети път Вашингтон предприема въздушни удари в страната, но сега това ще бъде продължителна кампания, а не изолиран случай, като поразяването на ислямистки тренировъчен лагер през февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп нарече Хилари Клинтън сатана
Доналд Тръмп нарече Хилари Клинтън "сатана"
Швейцария каза окончателно НЕ на Брюксел
Швейцария каза окончателно "НЕ" на Брюксел