НОВИНИ

Саудитска Арабия освободи няколко от задържаните при антикоруопционната чистка

Саудитските власти са освободили неуточнен брой членове на кралското семейство, бивши държавни служители и бизнесмени, които бяха задържани по разследване за корупция преди повече от два месеца, съобщиха ДПА и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:30, 27.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
саудитска арабия освободи няколко задържаните антикоруопционната чистка

Те са били освободени от хотел "Риц-Карлтън" в столицата Рияд, след като са сключили финансови споразумения с властите, съобщава саудитският вестник "Оказ", без да предостави повече подробности.

Сред освободените е принц Алуалид бин Талал, президент и собственик на глобалната инвестиционна компания Кингдъм холдинг (Kingdom Holding), както и

Уалид ал Ибрахим, собственик на телевизионната мрежа "Ем Би Си".

Десетки принцове, високопоставени чиновници и бизнесмени бяха арестувани в началото на ноември по обвинения като пране на пари, подкупи и изнудване на държавни служители. Властите посочиха, че планират да постигнат финансови споразумения с повечето заподозрени и изразиха увереност, че по този начин могат да приберат около 100 милиарда долара в държавната хазна.

В интервю за Ройтерс от хотела Бин Талал заяви, че очаква да бъде освободен от всички обвинения, както запази пълния контрол над компанията си, без да бъде принуден да прехвърля активи на правителството.

По-рано тази седмица, главният прокурор съобщи, че все още са задържани 95 души, 90 са били освободени след вдигане на обвиненията, а други са откупили свободата си срещу пари в брой, недвижими имоти и други активи.

Някои от обвиняемите могат да бъдат изправени пред съда, ако не сключат споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Активно участие на балкански държави на туристическо изложение в Истанбул
Активно участие на балкански държави на туристическо изложение в Истанбул
В Албания протестират срещу правителството
В Албания протестират срещу правителството