НОВИНИ

Саудитският крал Салман пристигна на посещение в Русия

Саудитският крал Салман пристигна днес в Москва на първата официална визита на саудитски суверен в Русия, окачествена от Рияд като "историческа", съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:47, 04.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
саудитският крал салман пристигна посещение русия

81-годишният Салман кацна на летище "Внуково" минути след 19 часа. Той ще разговаря утре с руския президент Владимир Путин, а в петък ще се срещне с премиера Дмитрий Медведев.

Официалната саудитска агенция СПА съобщи, че кралят отива по покана на Путин и че двамата ще обсъдят "двустранните отношения", а също така "регионални и международни теми".

Руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че Рияд ще "отпусне един милиард долара за (общи) енергийни проекти" с Русия, но не даде подробности.

Това посещение е на фона на разногласия между Москва и Рияд в дипломатически план, особено в конфликтите в Йемен и Сирия. За сметка на това двете страни изгладиха през последните месеци различията си по въпроса с падането на цените на въглеводородите, от които икономиките им са много зависими.

Визитата на Салман е месец преди нова среща на Организацията на страните износителки на петрол, на която ще се обсъди удължаване на ограничаването на производството, стимулирало цената на черното злато.

Путин се срещна днес в Москва с венецуелския си колега Николас Мадуро, чиято страна е друг голям износител на петрол. Той заяви, че е възможно това споразумение, което изтича през март, да бъде удължено и след 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необходими са близо 3 милиона лева, за да продължи да работи болницата във Враца
Необходими са близо 3 милиона лева, за да продължи да работи болницата във Враца
Отново горя тютюнев склад в Пловдив
Отново горя тютюнев склад в Пловдив