НОВИНИ

Сблъсъкът за съдебната реформа в Полша

Унгария възнамерява да блокира наказателната процедура, с която Европейската комисия заплаши Полша, заради съдебната реформа. Премиерът Виктор Орбан изказа солидарност с Полша и посочи, че страната е атакувана несправедливо. Според Брюксел, реформата, предизвикала масови протести в Полша, накърнява разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:40, 22.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Решението да се задейства чл. 7 от Договора за ЕС е политическо и за него няма правни основания, смята Йоланта Хайдаш. Тя изтъква, че демократично избраното полското правителство има суверенно право да взема решения, а съдебната реформа е необходима.

Йоланта Хайдаш, директор на Център за мониторинг на свободата на печата: Над 80% от гражданите искат реформа и само 10% са доволни от сегашната система. Наказват Полша, задето иска да поправи онова, което комунистите са унищожили в съдебната система, а правителствата след 89-а година не са реформирали. Това е несправедливо и се оспорва от всеки, който знае каква е действителността в Полша.

В съдебната реформа се спазва разделението на трите власти и тя се подкрепя не само от парламента, правителството и президента, посочва полската журналистка.

Йоланта Хайдаш, директор на Център за мониторинг на свободата на печата: Ще добавя, че днес в Полша подкрепата за правителството е между 45 и 50%. А относно въпросите, по които Европейската комисия обвинява Полша, тя е дори по-силна - над 70%. Такава широка подкрепа не може да се пренебрегва.
;

Хайдаш предупреждава, че сегашните действия спрямо Полша може да се приложат срещу всяка държава от Евросъюза, чиито действия не се харесват на по-богатите страни.

Йоланта Хайдаш, директор на Център за мониторинг на свободата на печата: Въпросът е да накажат Полша, която от две години променя външната си политика и се опитва да ограничи икономическото влияние на френски или германски компании в Полша. Тази независимост на мисленето не радва много по-големите страни от Европейския съюз.

Йоланта Хайдаш припомня твърдата подкрепа на Унгария за страната ѝ и се надява, че и други държави от ЕС ще се присъединят към нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акад.Христо Григоров, БЧК: Трябва да имаме вяра в българския народ
Акад.Христо Григоров, БЧК: Трябва да имаме вяра в българския народ
Коледният дух завладя творческия квартал Капана в Пловдив
Коледният дух завладя творческия квартал "Капана" в Пловдив