НОВИНИ

Съдебни охранители се заканиха да съдят държавата

Навръх професионалния си празник 7 март, служителите от съдебната охрана в Благоевград отново излязоха на протест, за да поискат по-високи заплати. Те заявиха още, че са разговаряли с адвокати и обмислят да съдят държавата, защото Министерски съвет нарушава два закона, с които ги ощетява.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
16:20, 07.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Около 20-ина съдебни охранители излязоха на протест пред съдебната палата в Благоевград по време на обедната си почивка. Те заявиха, че се чувстват потърпевши, защото заплатите им изостават в сравнение с инфлацията и възнагражденията на колегите им от Национална служба „Полиция”.

Гаврил Митушев: "Даже излезна и новата таблица за заплатите в полицията по звание и длъжности, както и ние имаме звание и длъжности, които съвпадат и там от 1 март хората си знаят какви заплати ще вземат, а нашата таблица е секретна и не знаем. Защо е секретна не знаем."
Веселин Петров: "Ние все още не се чувстваме като служители от Сектор „Сигурност”."

Протестиращите служители казаха още, че ще поискат среща с финансовия министър. Освен това са разговаряли с адвокати и са решени да съдят държавата.

Инсп. Атанас Уков: "В момента Министерски съвет нарушава два закона – Закона за съдебната власт и Закона за МВР. Ние това искаме да се спази закона."

Случайно преминаваща жена също изрази подкрепата си към охранителите.

Цветанка Николова: "Била съм шест години съдебен заседател и те работят много стриктно. Те заслужават да бъдат подкрепени."

Служителите от Главна дирекция „Съдебна охрана” в Благоевград ще се включат и в националния протест, който ще се проведе в столицата тази събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин похвали Тръмп, но е разочарован от американската политическа система
Путин похвали Тръмп, но е разочарован от американската политическа система
През май се очаква ключова експертиза по делото Алабин
През май се очаква ключова експертиза по делото "Алабин"