Сергей Станишев с нов дневен ред за Европа

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев разпространи позиция, в която коментира решението на британците да напуснат Европейския съюз.

от БНТ
12:30, 26.06.2016
Чете се за: 01:39 мин.
По света
сергей станишев нов дневен ред европа

„23 юни 2016 година ще остане в историята като политическо земетресение в ЕС. За първи път, след десетилетия на разширяване на Съюза, страна-членка направи избор да напусне. Важно е правителството на Великобритания да задейства член 50 и да стартира възможно най-бързо процедурата по напускане на Съюза. В противен случай ще бъде оставена отворена врата за прояви на всякакъв тип национализъм и популизъм в Европа.

Сега е времето всички, които вярват в ЕС, да действат. Ние, европейските социалисти и демократи, вярваме в Съюза. Влагаме своето сърце и душа в европейския проект и сега е времето да се уверим, че той ще издържи на изпитанията. Националисти и популисти от Европа ще се опитат да експлоатират темата „Брекзит", за да спечелят влияние и да привлекат вниманието на хората."

Това написа в писмо до левите премиери, лидерите на партиите-членки, евродепутатите и медиите президентът на ПЕС Сергей Станишев. Преди поредицата срещи, които стартират от понеделник - с групата на социалистите и демократите в ЕП и с премиерите преди заседанието на Съвета, Станишев изпрати Пътна карта с нов, социалдемократически дневен ред за Европа.

„В такъв момент на политически трусове Партията на европейските социалисти трябва бързо да предложи промяната, от която Европа има нужда. Сега е времето за действие. Наша отговорност като прогресивно политическо семейство е да поемем лидерството в този исторически момент за Европа и да предложим нов европейски дневен ред. Ние трябва да покажем, че нашите алтернативни политики са по-подходящи от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега.

Подготвихме предложения за социалдемократическа Пътна карта, която е приложена към настоящото писмо. Тя представя дневен ред, основан на устойчив растеж, справедливи работни условия и социална справедливост. План за доближаване до европейските граждани. План, който ще ни позволи да си върнем доверието и да дадем дълготраен шанс за живот на милиони европейци."

В писмото си лидерът на ПЕС очертава три възможни пътя пред Европа: „Оставяйки консервативните сили да поемат лидерството, ще се върнем точно там, където бяхме преди референдума във Великобритания. Консервативните решения могат единствено да укрепят статуквото и да продължат политиката на налагани ограничения, които в най-голяма степен доведоха Съюза до криза. Отдаването на популизъм и национализъм би било най-лесния път. Традиционните европейски политически парти вече усетиха загуби от крайно левите и крайно десните в Европа. Ние, социалистите, демократите, трудовите партии и прогресивните сили, сме единствената алтернатива. Ние сме единствените, които имаме потенциал да водим Европа. Нашата визия за растеж, създаване на работни места, социална справедливост и равенство, може да осигури стабилност, сигурност и прогрес в ЕС."

В обръщението си към левите лидери Станишев призовава за единодействие и ангажираност. „Разчитам, че всеки един от вас ще се ангажира с процеса на промяна и предоставяне на алтернативи за Европа. Повече от всякога, ние трябва да бъдем единни и да внесем нова динамика на европейския проект, основан на надежда и социален прогрес.", завършва той.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предупреждават за риск от пожари в Пловдивско
Предупреждават за риск от пожари в Пловдивско
Петицията във Великобритания за оставане в ЕС надмина 3 млн. подписа
Петицията във Великобритания за оставане в ЕС надмина 3 млн. подписа