НОВИНИ

Северна Корея готова с плановете за удар срещу Гуам до дни

Острият тон между Пхенян и Вашингтон продължава. Пхенян обяви, че плановете за ракетен удар срещу американския остров Гуам ще са готови до дни. Американският министър на отбраната призова Северна Корея да се въздържа от действия, които биха довели до края на режима и унищожаване на народа й.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:06, 10.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Обичаен горещ ден на остров Гуам. Неговите 163 000 жители внезапно се оказаха в центъра на световното внимание след заплахата за севернокорейски ракетен удар.

Клариса Баумгартнър, жител на остров Гуам: "Това би било много глупава идея, не се страхувам, убедена съм, че Съединените щати ще ни защитят."
Жао Лианг, туристка от Китай: "Това е само пускане на фойерверки. Повечето от ракетите им се разбиват по средата на полета. Няма причина да се тревожим."

На острова на около 3400 км от Северна Корея има две американски военни бази и 6000 американски военни.

Севернокорейската армия ще завърши плановете си за удар срещу Гуам до средата на август и ще ги предаде на главнокомандващия Ким Чен - ун в готовност да получи заповед да ги приведе в изпълнение - обяви говорител по държавната телевизия.

говорител: "Ракетата Хуасон 12, изстреляна от корейската народна армия, ще прелети над префектурите Шимане, Хирошима и Коичи в Япония и ще измине 3 356.7 км за 1065 секунди, преди да достигне водите на 30 - 40 км от Гуам."

Американският министър на отбраната Джеймс матис предупреди, че действията на севернокорейския режим винаги ще са несравнимо по - слаби от американските и той ще загуби всеки конфликт, който предизвика.

Пхенян обяви, че обмисля удар срещу Гуам след думите на президента Доналд Тръмп, че всяка заплаха на Северна корея ще бъде посрещната с "огън и сила, каквато светът не е виждал".

Япония може да прехване ракети, изстреляни от Северна Корея срещу Гуам, обяви японският министър на отбраната. И Токио, и Сеул потвърдиха сътрудничеството си със Съединените щит в сферата на отбраната. Сеул обяви, че ще работи с Вашингтон за успокояване на полуострова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС наложи санкции на 9 души и 4 организации заради Северна Корея
ЕС наложи санкции на 9 души и 4 организации заради Северна Корея
В края на месеца пускат движението по стария мост Чавдар
В края на месеца пускат движението по стария мост "Чавдар"