НОВИНИ

Северна Корея направи пореден опит на междуконтинентална ракета

Изстреляната от Северна Корея ракета можела да достигне до всяка точка в Съединените щати, предупредиха от Пхенян. От Пентагона потвърдиха, че Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета. Новият тест беше осъден от международната общност. Повече за реакциите от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:46, 29.11.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

По-далеч и по-високо. Тестваната от Северна Корея балистична ракета е най-мощната досега. За 53 минути тя е прелетяла 950 километра, достигнала височина от 4 475 километра и е паднала в Японско море.

Ри Цън Ши, говорител на държавната севернокорейска телевизия: Бойната система „Хвасон-15“ е междуконтинентална балистична ракета, която оборудвана с бойна глава и може да порази територията на Съединените щати.

Новината беше приветствана с бурни аплодисменти по улиците на Пхенян.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Както знаете, Северна Корея изстреля ракета. Само ще ви кажа, че ще се погрижим за това. Това е ситуация, с която можем да се справим.

Изстрелването на ракетата предизвика безпокойство в региона. В отговор на провокацията на Пхенян, Сеул започна военни учения, при които беше направен тест с изстрелване на ракета.

Това е първото изстрелване на ракета от Северна Корея след 15 септември, когато тя направи опит с балистична ракета със среден обсег. Предишният опит бе на 29 август. Според американски високопоставени източници, до дни Пхенян ще направи нов ракетен опит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейзи Ридли е била изненадана от сценария на „Последните джедаи“
Дейзи Ридли е била изненадана от сценария на „Последните джедаи“
От нашите пратеници: Започват срещите на българските и саудитски министри в Рияд
От нашите пратеници: Започват срещите на българските и саудитски министри в Рияд