В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти

В Районния съд в Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти. Мъжете са обвинени в хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, отправяне на заплахи за убийство и нанасяне на телесни повреди. В края на юни с поредица от протести хората поискаха справедливи наказания и повече сигурност в града.

от Росица Колева
12:12, 29.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Венелин Савов, прокурор: Всички имат обвинения за квалифицирано хулиганство, двама имат и за закана за убийство, други двама за средна телесна повреда причинена по хулигански подбуди. Дори и за хулиганството предвиденото наказание е до пет години лишаване от свобода Това че някой е лежал пет месеца в ареста не значи нищо.
Джанай, майка на задържан: Които са виновни, нека си изтърпят наказанието, но и много невинни хора има сред тях.
Живко Чепишев, адвокат на трима от обвинените: Считаме категорично, че са нарушени правата. Ако погледнете в България, ако намерите някакво друго подобно дело за такива хулигански подбуди задържане под стража толкова време, няма как да стане.
Румен Руменов, адвокат на Исмет и Костадин: Обвиненията им са несериозни и некоректни. Най-напред пише, че са газили хората с коли, а след това пише, че са хвърляли камъни и са викали, псували. Аз не мога да разбера кое от двете.
Йордан Тодоров, баща на две от пострадалите деца: Очакваме максимални присъди. Това, което говорят за хулиганство - за мен това не е хулиганство. Това беше опит за убийство. Тия 150 човека са организирана престъпност.
;

В момента обстановката пред съда в Асеновград е спокойна, няма протести, въпреки че много от близките и роднините на подсъдимите са се събрали тук.

При изключителни мерки за сигурност протича в момента делото. Провежда се разпоредително заседание по променения наказателен кодекс. В него седем от подсъдимите поискаха по-леки мерки за неотклонение, останалите четирима вече са освободени от ареста срещу парични гаранции.

Защитниците им изтъкнаха, че задържането им повече от пет месеца, вече се е превърнало в репресия. Част от адвокатите отхвърлиха варианта за съкратено съдебно следствие, петима от подсъдимите пък поискаха споразумение с прокуратурата.

Някои от пострадалите се присъединиха като частни обвинители и направиха граждански искове за общо 60 000 лв. Въпреки че делото вече беше връщано в прокуратурата за процесуални нарушения, сега отново част от адвокатите поискаха това. Прокурорът бе категоричен, че обвиненията са прецизни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Искат по-високи глоби за шофьорите, които карат с лоши гуми през зимата
Искат по-високи глоби за шофьорите, които карат с лоши гуми през зимата
Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина
Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина