НОВИНИ

Ще бъде ли преместен в друга сграда Централният софийски затвор?

Идеята Централният софийски затвор да бъде преместен, която съществува от години, отново е на дневен ред. Сега я лансира омбудсманът Диана Ковачева.

Айше Сали
от Айше Сали
20:31, 16.02.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Близо 600 души излежават присъдата си в този затвор, но място за повече няма. Това е и една от причините, поради която омбудсманът отправи препоръка за закриването му. Наред с това са на лице и лоши битови условия като липса на светлина, на канализация. Това пространство е и пренаселено.

Диана Ковачева, омбудсман: Трябва да бъде построена нова сграда, което всъщност в разговорите с Министерството на правосъдието разбирам, че се правят постъпки вече. Наистина трябва да бъде взето решението и да се реши вече къде да бъде построена сграда за 200 души.
Стратегията, която е приета, е до 2025 г., която не е толкова далече, с оглед на факта, че трябва да бъдат предприети толкова мащабна акция. И според мен трябва да се започне да се работи.

Сградата е обявена за паметник на културата.

Тъмница, но европейска - по подобие на модерните в Западна Европа. Предложението за построяването на Централния софийски затвор идва само две години след Освобождението. Строежът обаче започва чак през 1903 г. Автор на сградата е архитект Петко Момчилов, който проектира Централата баня и Синодалната палата.

Дарина Билярска, Държавна агенция "Архиви": Започва да се мисли за една по-модерна сграда, не тъмница за затворниците, да има едно по-цивилизовано отношение към тези хора.

Първите лишени от свобода влизат в новия Софийски затвор през 1911 година. Градска легенда гласи, че сред тях е и предприемачът, спестил от строителството му. Изпробвал лично новите килии, защото голяма част от парите за затвора се озовали в собствения му джоб. Зад стените му през годините попадат много политици и интелектуалци.

Дарина Билярска, държавна агенция "Архиви": Много интересна и популярна е снимката на Александър Стамболийски, който е сниман в Централния софийски затвор пред една желязна врата. Константин Щъркелов рисува. Някои пишат разкази, пишат стихове. Никола Петков и Трайчо Костов намират смъртта си в Централния софийски затвор.

В писмо от килията Стамболийски призовава за увеличение на заплатите на надзирателите.

Дарина Билярска, държавна агенция "Архиви": И пише там, че трябва да се помисли за облеклото на затворниците, за храната им. Описва колко е мизерно съществуването им.

Въпреки различния поглед, никой не вижда светъл лъч в тъмницата. А изолацията е основната причина да няма много информацията за това място и до днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поклонението пред голямата българска певица Ирина Чмихова
Поклонението пред голямата българска певица Ирина Чмихова
Председателят на ОС на Каварна: Няма да се иска такса от журналистите
Председателят на ОС на Каварна: Няма да се иска такса от журналистите