НОВИНИ

Ще има ли война САЩ - Северна Корея?

Докъде може да се стигне напрежението между Съединените щати и Северна Корея? Заплахите и коментарите продължават. Западната преса описва катастрофални сценарии. Френско издание сравнява опасността Доналд и опасността Ким" - две нестандартни личности, които не се различават толкова много един от друг. Анализаторите обаче не се ангажират с конкретни прогнози.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:00, 11.08.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Докато напрежението на Корейския полуостров нараства, в Сеул заговориха за бомбените убежища в метрото. Но хората изглеждат спокойни.

"Тези дни чувам да се говори за война, но нямам такова усещане", споделя корейка.

В Южна Корея има над 19 000 бомбени убежища. 3200 от тях са в Сеул - само на 40 км от опасната граница със севера. Парадоксално, докато много американци и съюзниците им се тревожат, тук явно са свикнали с факта, че режимът в Пхенян е прикрит и извън заплахите за удар срещу американската база в Гуам, няма индикации за реалните намерения на лидера Ким Чен-ун.

Сигналите от Вашингтон са открити.

"Имаме напълно готови военни решения, ако Северна Корея действа неразумно. Надявам се, че Ким Чен-ун ще поеме по друг път!" - туитна днес президентът Доналд Тръмп.

Войнствената му реторика накара над 60 конгресмени да помолят държавния секретар Рекс Тилърсън да обуздае президента. Но намеренията пак не са ясни. От екипа на Тръмп идват разнопосочни сигнали. Не държавният секретар, а военният министър дава приоритет на дипломацията.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: Американските усилия са с дипломатическа насоченост, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати. Трагедията на войната е достатъчно позната, не е нужно друго описание за нея, освен факта, че би била катастрофална.

Ако Северна Корея изпълни заплахата за ракетна атака срещу американска територия и предизвика ответен удар, това може да доведе до мащабна катастрофа, смятат военни експерти, но не се наемат да прогнозират какво ще се случи. На самата граница между двете Кореи все така прииждат туристи и е видимо спокойно.

"Надявам се, че двамата - Тръмп и Ким, ще проявят здрав разум и ще намерят решения", каза гражданин.

За разлика от експертите, много хора не се колебаят да посочат, че не очакват война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигане на дигиталната бариера: ЕС финансира безплатен Интернет в градове и села
Вдигане на дигиталната бариера: ЕС финансира безплатен Интернет в градове и села
Влизат в сила промените в Закона за съдебната власт
Влизат в сила промените в Закона за съдебната власт