САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

СИФ: Българската икономика е най-конкурентоспособната на Балканите

Българската икономика е на 49 място в класацията за световна конкурентоспособност, твърди класацията на Световния икономически форум /СИФ/.

от БГНЕС
17:12, 10.10.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
сиф българската икономика конкурентоспособната балканите

През 2019 г. България се изкачва с две позиции в престижния рейтинг, включващ 141 държави от цял свят. Нейният резултат е 64,9 точки.

Българската икономика е по-конкурентоспособна от повечето икономики в нашия регион. Страната ни е с две места пред Румъния, която е 51. Също така ние се представяме по-добре от Гърция /59 място/, Турция /61 място/, Хърватия /63 място/ Сърбия /72 място/, Черна гора /73 място/, Албания /81 място/ и Македония /82 място/.

Тази година най-конкурентоспособна икономика в света има Сингапур, който се изкачва от второ на първо място, измествайки миналогодишния лидер САЩ. От първата петица на лидерите отпадат Германия и Япония, на техните места влизат Хонконг и Нидерландия. Първата петица оформя Швейцария. На останалите места от шесто до десето са: Япония, Германия, Швеция, Великобритания и Дания.

Една от специфичните черти на тази класация е, че тя не оценява нормите на закона и процедурите, както е в класацията на Световната банка, а взима под внимание субективната оценка на инвеститорите за инвестиционния климат.

СИФ прави класацията от 1979 г., включените в нея 141 икономики представляват 99% от световния БВП. Изследването констатира, че десетилетие след световната финансова криза повечето икономики все още се намират в цикъл, който се характеризира с нисък растеж на производството.

Икономиките, които инвестират в преквалификация на работната сила и укрепването на инфраструктурата, най-добре ще устоят на глобалното забавяне.

„Държавите, които в своята икономическа политика поставят акцент върху инфраструктурата, знанията, изследванията и развитието са по-успешни от тези, които се фокусират само върху традиционните фактори на растеж", подчерта проф. Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Новата Физика на тъгата
ДРУГИТЕ новини: Новата "Физика на тъгата"
Обвиненият за убийството на фелдшера в с. Орешник остава в ареста
Обвиненият за убийството на фелдшера в с. Орешник остава в ареста