НОВИНИ

Сивият сектор в шивашката промишленост

С 30% са намалели работещите в текстилната промишленост от кризата досега - данните изнесоха днес от Асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил. На този фон, секторът продължава да се характеризира с най-ниско заплащане и лоши условия на труд. КНСБ организира днес форум по наболелите проблеми в шивашката индустрия. Какво е средното заплащане в бранша и с какви трудности се сблъскват и работниците, и работодателите, вижте в репортажа на Илина Бисерова и колегите от Благоевград.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:32, 21.06.2017
Чете се за: 01:24 мин.
По света
- Почти всяка събота се работеше, да ви кажа, ако няма извънредно , няма и пари, това е цялата работа - колко пари взехте за този месец - 270 лева.

Това са само няколко от шивачките, пострадали от некоректни работодатели и лоши условия на труд,които ви показахме в наше разследване през пролетта.

Колко фирми мамят със заплащане, осигуровки и работно време... никой не се наема да каже. Но се знае, че масово се работи на минимална работна заплата. Само големите фирми плащат по-добре, а те се броят на пръсти - като тази в Гоце Делчев.

Ваня Узунова работи 23 години като шивачка. Според нея трудът в сектора никога не се е оценявал високо.

Ваня Узунова, шивачка: Не е чак толкова лека, за да кажеш, че е. Както казват, това е лека промишленост, не, за мен това не е лека промишленост. Това е постоянно с машини, игли, ножици.

В този цех една шивачка получава средно между 650 и 900 лева. И въпреки това изпитват трудности с наемането на хора.

Бертрам Ролман, генерален мениджър на компания за облекло: Най-голямата трудно е голямото текучество, вече обучаваме около 7 години по дуалната система на образованието, но ефектите са много скромни - скромните защото хора учат, пробват после да работят за малко и после бягат...

Ниска квалификация...ниско заплащане. Сив сектор и нарушения. Липсва стратегия за нарастване на доходите в сектора.

Цветелина Милчалиева, председател на синдикални организации от леката промишленост - КНСБ: Трябва да преосмислим твърдението, че ниската работна ръка е конкурентно предимство на България пред останалите страни
Пламен Димитров, президент на КНСБ: Макар и по-малко да станаха има фирми, които са в сивия сектор и без това липсата на каквито и да било кадри и възможността да ги привлечеш с пари в пликче, които не са обложени по никакъв начин, нямат социалното си и друго значение , в крайна крайщата е нищо друго освен нелоялна конкуренция.

Шивачките се оплакват от ниско заплащане, а техните шефове - от тромаво законодателство - оказва се, че малките цехове нямат достатъчно хора, които да следят за изпълнението на законовите наредби.

Радина Банкова, председател на БАПИОТ: Една фирма с 50 човека персонал няма административен капацитет да прочете всички наредби, които ГИТ в момента проверява, нито да предостави възможност на персонала си да ги прочете, а камо ли да ги спазва

В същото време текстилната индустрия формира най-голям износ за икономиката ни. Само за миналата година той е 2 милиарда евро. В шивашката индустрия работят 114 хиляди души, а средното заплащане официално е 600 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В подготовка за Русенския карнавал - уроци по салса
В подготовка за Русенския карнавал - уроци по салса
Кремъл отрече твърдението, че Путин е объркал руски и американски удари
Кремъл отрече твърдението, че Путин е объркал руски и американски удари