НОВИНИ

​Атанас Скатов покори най-високите върхове на всички континенти

Само броени дни след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16.00 часа местно време д-р Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка - Денали/Маккинли (Аляска, 6197 метра). Информацията бе разпространена на неговата Фейсбук страница.

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 21.06.2017
6060
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

С това си постижение той постави няколко рекорда. Стана първият българин, успял да завърши проекта "седем върхове (за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата).

Скатов е първият веган в света постигнал тази цел - "седем върхове веган". Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върхове на 2 континента, два осемхилядника - връх Лхотце (8516 метра) на 16 май; връх Еверест (8848 метра) на 22 май и един континентален първенец - връх Денали (6197 метра).

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпинистът започва през 2013 г с изкачването на 2 от тях -Вр. Ухуру ( Африка) и вр. Елбрус ( Европа). Последваха нови 4 върха - вр. Аконкагуа (Южна Америка), вр. Еверест ( Азия), вр. Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр.Винсън масив (Антарктида) през 2014г.

Изкачването на вр. Денали беше последният връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015г. неговия опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата - организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването. Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция.

Изкачването започнало на 11.06 продължи 10 дни с преодоляването на 6 височинни лагера и 4000м. положителна денивелация. Климатичните условия не са позволили на алпиниста - веган да достигне върха на 16.06, както е било планирано и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни.

В следобедните часове на 20.06 ( местно време) той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последен височинен лагер.

С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първия българин в историята на българския алпинизъм успял да преодолее това предизвикателство.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен, от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света" - сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първия човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация е американецът Ричард Бас, завършвайки ги през 1985 г. До 2012 г още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава до сега няма точна статистика за техния брой.

Проектът за "Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна" цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни, човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване.

Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство - завършването на проекта му за "Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна", като до момента за период от 3 години е преодолял 5 от тях - вр. Еверест ( 2 пъти по северния и южния ръб), вр. Аннапурна, вр. Макалу, вр. Манаслу и вр.Лхотце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънреден педагогически съвет заради битата учителка
Извънреден педагогически съвет заради битата учителка
Силистренци са готови на протест заради неасфалтирани улици
Силистренци са готови на протест заради неасфалтирани улици