НОВИНИ

Скандал с лекарства за хепатит С

Скандал с новото лечение срещу хепатит С. Здравната каса изненада специалистите с нова схема на лечение, която налага определен медикамент, по икономическа, а не медицинска съобразност. Касата, също така посочва най-евтиния медикамент, без тръжна процедура - показва проучване на "По света и у нас".

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:35, 06.01.2017
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Промяна в критериите за включване към новото революционно лечение се чака отдавна. Но очакванията бяха да се включат повече хора на лечение, още повече че цените на лекарствата падат непрекъснато, появи се трети конкурент. Вместо да разшири критериите, касата налага ограничение в избора на медикаменти по икономическа целесъобразност. А това не са взаимозаменяеми идентични лекарства, те са различни молекули с различно действие. И първи, лекарите протестират срещу подобно ограничение, което не е съгласувано и с националните консултанти.


Проф. Красимир Антонов, гастроентеролог:
"Никъде в света няма нали избор - първи избор втори избор. Има опции. И обикновено опциите са в основата на ефективността на лечението. Лечението трябва да покрива максимално по-широк кръг от пациенти.

БНТ: А може би този избор е точно такъв?

Проф. Антонов:
"Не първия избор, ясно е написано, че този медикамент става за два генотипа. Той не може да се използва за хора, които имат напреднала чернодробна болест. Нещо повече при тези болни то е противопоказно. Така че той не може да бъде първи избор."Обикновено при пациенти, които имат много придружаващи заболявания, получават много други медикаменти се избира тази схема на лечение, която позволява най-малко лекарствени взаимодействия.
За съжаление от министерството, и двамата заместник министри в надзора на касата, отказаха да отговарят на всякакви въпроси. От касата също обещават някакво писмено становище следващата седмица. А един от въпросите е доста смущаващ - защо и как се избира даден медикамент на дадена фирма, без да има някаква състезателна процедура за всички кандидати, защо касата отказва да преговаря за по-големи отстъпки, за по евтини лекарства, въпреки че компаниите сами настояват за това.

Деян Денев, председател на Асоциацията на фармацевтичните производители:
"За да се направи подобен избор, ако оставим настрани това, че медицинската целесъобразност трябва да е водеща, би следвало да има някаква състезателна процедура уредена в законодателството. Такава няма, т.е. касата действа в условията на административен произвол. Първо няма уредба, която да й позволява да прави това, второ имало е определен победител без да има състезание.Законодателството дава възможност на касата да дава отстъпки, но не казва, че в резултат на договаряне на тези отстъпки касата може да вземе решение кой е първи, кой е втори, кой е трети избор и именно поради липсата на такава процедура, това прави решението под въпрос от гледна точка на неговата законност.

От десетилетия това е първият случай, в който медицината разполага с медикаменти, способни да елиминират вируса в тялото бързо, без странични ефекти и резистентност, и на 100 процента. А това дава надежди за елиминиране на епидемията хепатит С. И е важно сега как държавата реагира на това предизвикателство. Важен е и контекстът на тази скандал, защото ограничението в избора на лечение идва в момент, в който България е поела ангажименти в глобалния план на СЗО и на ООН за постепенно намаляване на смъртността и ограничаване на епидемията. От друга страна заявките на фарма-индустрията, че сваля цените, за да стигнат до милиони. Броят пациенти е тяхната печалба. А тук до лечение, я стигат 200 човека, я не. Толкова са тези, които отговарят на сегашните много строги критерии на касата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба на летище във Флорида, има трима загинали
Стрелба на летище във Флорида, има трима загинали
Софиянци честват 169 години от рождението на Христо Ботев
Софиянци честват 169 години от рождението на Христо Ботев