НОВИНИ

След отхвърлянето на алтернативите за Брекзит: Мей свика заседание на кабинета

Британският министър-председател Тереза Мей свика заседание на кабинета, след като снощи бяха отхвърлени четири алтернативни предложения за напускането на ЕС. Това са последните опити на Мей да излезе от политическия хаос, осезаем както в Камарата на общините, така и в собствената ѝ партия.

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 02.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Едно от предложенията предвиждаше преговори за постоянен митнически съюз с Брюксел, така че някои проверки по ирландската граница да бъдат премахнати.

Британският премиер ще предложи сделката си за четвърти път вдругиден, смята в. "Сън". Няколко британски депутати от различни партийни групи обявиха, че ще се опитат да прокарат закон, който да задължи премиера да удължи срока на напускане.

Андреа Лидсъм - лидер на Камара на общините: Мисля, че всички трябва да осъзнаем, че сделката на премиера е най-добрата. Проблемът на всички други алтернативи, които бяха предложени е, че нито една от тях не е достатъчно добра за Великобритания.
;

Според главния преговяращ от страна на Европейския съюз Мишел Барние опциите пред Великобритания са три - напускане без сделка, отлагане на датата на развода или одобряване на споразумението на Мей.

Мишел Барние - гл. преговарящ за Брекзит от страна на ЕС: Ние уважихме избора на Обединеното кралство, направихме всичко възможно Великобритания да напусне Европейския съюз по организиран начин на 29-и март, както беше заложено първоначално. Ако Кралството все още иска да напусне организирано, споразумението на премиера е единственият начин да го направи.

На фона на всички неясноти около Брезкит, Великобритания е длъжна да представи пред Европейския съюз план за действие до десет дена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция и Северна Македония откриват посолства
Гърция и Северна Македония откриват посолства
Българската Гранична полиция залови беглец от австрийски затвор
Българската Гранична полиция залови беглец от австрийски затвор