Турското външно министерство: Отношенията ни с България са близки

Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия. Това се казва в специално изявление на турското Министерство на външните работи по повод възникналото напрежение между две страни.

от БГНЕС
14:47, 02.04.2019
5107
Чете се за: 01:03 мин.
По света

То идва дни, след като на предизборен митинг външният министър Мевлют Чавушоглу отправи критики към българския Закон за вероизповеданията и съобщи, че Анкара е трябвало да се намеси, за да гарантира равноправеността между религиите.

Говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой посочи, че „ние имаме много близки и добри взаимоотношения с България. Нашите братя в България обогатяват нашите взаимоотношения".

Хами Аксой, говорител на МВнР на Турция: Като съседи, приятели и съюзници България и Турция обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните работи на другата страна.От друга страна напълно естествено е външните министерства да имат конструктивен и приятелски диалог и консултации за много въпроси. В този контекст се отбелязва, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в неотдавнашна реч, в която той се позовава на по-ранен телефонен разговор с българския външен министър относно измененията в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент и по международни норми, бяха неправилно изтълкувани и изкривени в българската преса чрез неправилен превод.

Улусой заяви, че изказването на турския външен министър е извадено от контекста.

;

България реагира остро на думите на министър Чавушоглу. МВнР направи демарш на турския посланик Хасан Улусой. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с турския президент Фуат Октай. Той отрече външна намеса върху Закона за вероизповеданията.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експлозия избухна в сградата на Военната академия в Санкт Петербург
Експлозия избухна в сградата на Военната академия в Санкт Петербург
Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед
Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед