НОВИНИ

Турското външно министерство: Отношенията ни с България са близки

Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия. Това се казва в специално изявление на турското Министерство на външните работи по повод възникналото напрежение между две страни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:47, 02.04.2019
5643
Чете се за: 01:03 мин.
По света

То идва дни, след като на предизборен митинг външният министър Мевлют Чавушоглу отправи критики към българския Закон за вероизповеданията и съобщи, че Анкара е трябвало да се намеси, за да гарантира равноправеността между религиите.

Говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой посочи, че „ние имаме много близки и добри взаимоотношения с България. Нашите братя в България обогатяват нашите взаимоотношения".

Хами Аксой, говорител на МВнР на Турция: Като съседи, приятели и съюзници България и Турция обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните работи на другата страна.От друга страна напълно естествено е външните министерства да имат конструктивен и приятелски диалог и консултации за много въпроси. В този контекст се отбелязва, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в неотдавнашна реч, в която той се позовава на по-ранен телефонен разговор с българския външен министър относно измененията в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент и по международни норми, бяха неправилно изтълкувани и изкривени в българската преса чрез неправилен превод.

Улусой заяви, че изказването на турския външен министър е извадено от контекста.

;

България реагира остро на думите на министър Чавушоглу. МВнР направи демарш на турския посланик Хасан Улусой. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с турския президент Фуат Октай. Той отрече външна намеса върху Закона за вероизповеданията.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия избухна в сградата на Военната академия в Санкт Петербург
Експлозия избухна в сградата на Военната академия в Санкт Петербург
Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед
Европейската комисия даде защитено наименование на странджанския манов мед