НОВИНИ

След скандал Цацаров оттегли предложението за още магистрати в граничните райони

След скандал на заседанието на Висшия съдебен съвет, главният прокурор оттегли предложението си за увеличаване на бюджета и броя на магистратите в пограничните съдилища и прокуратури.

bnt avatar logo
от БТА
14:05, 23.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
скандал цацаров оттегли предложението магистрати граничните райони

Преди няколко дни Цацаров предложи на пленума на ВСС да се формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция.

Точката беше внесена днес като извънредна.

Членът на ВСС Соня Найденова обаче се противопостави с мотива, че създаването на работна група не е необходимо. Тя изрази мнение, че всяка колегия (съдийска и прокурорска) трябва сама да вземе своите решения.

Найденова цитира данни, според които през първото тримесечие на тази година мигрантският поток е намалял с 20 на сто.

След казаното от Найденова, Цацаров реагира с думите, че проблемът "не е съдийската, прокурорската колегия, проблемът Ви е, че предложението е направено от мен и касае съдилищата". И намери в казаното от Соня Найденова личен мотив, "защото имате лични семейни причини за това, защото трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата."

След тези думи Цацаров напусна заседанието на съвета като тръшна вратата след себе си, а преди това заяви, че оттегля предложението си.

Найденова реагира със съжаление, че Цацаров "прехвърля лични антипатии". На свой ред колегата й Калин Калпакчиев я защити с думите, че поведението на Цацаров е неприемливо и не може да си позволи такова лично отношение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове в Южна Англия може да затруднят гласуването на референдума
Проливни дъждове в Южна Англия може да затруднят гласуването на референдума
Във Варненска област на концесия са отдадени 24 плажа
Във Варненска област на концесия са отдадени 24 плажа