НОВИНИ

След срещата на Г-20: Само САЩ не подкрепят Парижкото споразумение за климата

Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в Буенос Айрес финално комюнике, в което обещават да поправят световната търговска система. Всички страни от Голямата двадесеторка без САЩ потвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение за климата.

bnt avatar logo
от БТА
21:15, 01.12.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света
срещата сащ подкрепят парижкото споразумение климата

Залата избухна в аплодисменти, когато лидерите от Г-20, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, подписаха декларацията в края на двудневната среща.

Финалното комюнике, което стана възможно благодарение на компромиси по ключови спорни въпроси, признава дефектите в глобалната търговска система и призовава за реформиране на Световната търговска организация (СТО). То обаче не споменава протекционизма заради съпротивата на САЩ.

Споразумението беше постигнато след трудни преговори, продължили цяла нощ. Основна пречка бяха позициите на САЩ, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата и влязоха в търговски спорове с редица страни от Г-20, включително с Китай.

С особен интерес се очаква работната вечеря на американския президент и китайския му колега Си Цзинпин. Срещата ще започне в 17.30 ч. (22.30 ч. българско време), съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

;

На фона на разногласията между страните по някои "горещи теми", излизането с обща декларация подчертава тяхното желание да покажат, че форумът е успешен, отбелязва ДПА. Агенцията представя някои ключови компромиси и области на разногласия.

- Държавите от Г-20 се договориха да "подновят (своя) ангажимент да работят заедно за подобряване на един основан на правила международен ред". Тази формулировка беше възприета като отстъпка от страна на САЩ.

- Държавите се съгласиха , че бежанските кризи по света трябва да бъдат уреждани чрез справяне с причините за тази принудителна миграция, в добавка към ангажимент за отговаряне на хуманитарните нужди на хората, принудени да напуснат своя дом.

- Изявлението не включва обещание за избягване на търговския протекционизъм. Също така не се споменава за честни търговски практики.

- Страните се съгласиха да проведат "необходимите реформи" на Световната търговска организация.

- По въпроса за климата, финалното комюнике отбелязва, че САЩ потвърждават оттеглянето си от Парижкото споразумение за климата, постигнато през 2015 г. Останалите страни от Г-20 обещаха да "продължат да се опитват да се справят с климатичните промени и едновременно с това да насърчават устойчивото развитие и икономическия растеж".

- Поети бяха освен това ангажименти за гарантиране на една здрава и стабилна международна финансова система, включително с данъчни политики и мерки срещу прането на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляден протест в Мадрид в защита на националното единство
Хиляден протест в Мадрид в защита на националното единство
Левски прекъсна черната серия с класика срещу Дунав
Левски прекъсна черната серия с класика срещу Дунав