НОВИНИ

Смогът над Пекин се разпръсна

Гъстият смог над Пекин се разпръсна. Днес по обяд местно време властите отмениха “червената тревога”, която беше обявена във вторник. Много жители на китайската столица обаче не бързат да захвърлят защитните маски.

Фани Аронова
от Фани Аронова
14:00, 10.12.2015
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Небето над Пекин вече е чисто и властите отмениха най-високия, “червен код” за замърсяване на въздуха, който беше въведен за първи път във вторник заради смога над китайската столица. Жителите на Пекин за първи път от дни насам виждат ясно небе, но притесненията им остават.

В някои райони на мегаполиса все още има твърде висока концентрация на опасни за здравето частици. Във вторник се стигна дотам, че властите обявиха “червена тревога”, спряха строителните работи на открито, затваряха училища и детски градини, ограничиха в движението на колите. Критичната ситуация изтъкна предимствата на един бранш.

Ли Джун, търговец на коли: Властите в Китай отдават значение на електрическите автомобили. Браншът се ползва от субсидии. Освен това по време на “червената тревога” се редуваше движение на коли с четни и нечетни номера. Само за електрическите автомобили нямаше ограничения.

Макар да не е достатъчно, увеличаването на електрическите автомобили е сред начините за изчистване на хронично замърсения въздух над китайската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кражба на проводници предизвика пожар в подлез на София
Кражба на проводници предизвика пожар в подлез на София
Музейни работници протестират срещу ниското заплащане
Музейни работници протестират срещу ниското заплащане