НОВИНИ

Трагедията в Средиземно море запечатана в една снимка

Снимка на хуманитарен служител с удавено бебе в ръце събра в едно седмица, изпълнена с трагедии в Средиземно море. Подобно на снимката с 3-годишния Айлян Кюрдзи, който беше изхвърлен безжизнен на турския бряг миналата година, и тази фотография дава лице на над 8-те хиляди души, които загинаха в опит да достигнат Европа. Каква е историята, скрита зад тази фотография разказва Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:41, 31.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Бебе на не повече от 1 година в ръцете на германски работник от хуманитарната организация SEA-WATCH . Тялото на детето е извадено от водите на Средиземно море в петък заедно с още 45 жертви на опасното морско пътуване. Тръгнали с дървена лодка от либийския бряг недалеч от Сабрата в четвъртък. Плавателният съд потъва. 135 души оцеляват и са транспортирани до южното италианско пристанищше Реджо ди Калабрия. Поредната шокираща фотография беше публикувана вчера от хуманитарната организация в опит европейските власит да бъдат убедени да осигурят безопасен път за мигрантите.

Рубен Нойгебауер - говорител на SEA-WATCH: Решението да публикуваш подобна снимка винаги е трудно. Но в този случай го направихме - подобни материали имат ефект върху европейската външна политика.

Германската хуманитарна организация помага на мигрантите със спасителна лодка, която патрулира между Либия и Италия. Имейлът, с който разпространяват снимката съдържа и разказа на спасителя Мартин, който отказва да каже фамилията си. Споделя, че видял детето да се носи като кукла във водата.

Рубен Нойгебауер - говорител на SEA-WATCH: Ако ние като европейска общност не искаме да виждаме подобни снимки, тогава трябва да спрем да ги произвеждаме. Европейският съюз използва Средиземноморието като гробище, където лодки пълни с трупове се използват, за да изплашат всички, които биха искали да тръгнат към Европа.

Много малко е известно за починалото дете, не е ясно още дали то е момче или момиче, не се знае и дали родителите му са сред оцелелите. Най-малко 700 мигранти загинаха само през миналата седмица във водите на Средиземно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След вътрешнопартийно допитване, БСП ще обявим кой е кандидата й за президент
След вътрешнопартийно допитване, БСП ще обявим кой е кандидата й за президент
РБ все още няма консенсус по кандидат-президентските избори
РБ все още няма консенсус по кандидат-президентските избори