НОВИНИ

Корейското посолство дари средства на център за социална интеграция

Столичният общински дневен център за социална интеграция на хора с увреждания получи дарение от корейското посолство.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Тереза Ставрева /БНТ 2/
15:15, 31.05.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

От посолството предоставиха климатични системи, с които да се подобрят условията, при които се работи с хората в центъра в квартал Слатина. Хора от всички възрасти, за които този център е неизменна част от живота им, поздравиха присъстващите със свои музикални изпълнения.

Центърът е изграден с подкрепата на Република Корея и е дарен на Столична община. Днешната церемония беше първата публична поява на новия корейски посланик у нас - Негово превъзходителство Шин Бунам.

Н. Пр. Шин Бунам, посланик на Република Корея у нас: "Този център беше построен с подкрепата на правителството на Корея през 99-та година, а ние от посолството продължаваме да гo подкрепяме и до днес".
;

С идването на лятото, заради стъкления покрив на сградата, температурите са непоносими, разказват хората в центъра.

Валентина Йончева - Директор на Дневен център за социална интеграция в ж.к. "Слатина": "Горещината е невероятна. Все пак ние работим с хора с увреждания, включително и деца, и горещината се отразява изключително неблагоприятно и върху тях."

През годините Посолството на Корея е дярявало и медицинска апаратура, както и средства за обособяването на кабинети.

Сонг Хеуон - дипломат от Посолството на Република Корея: "Откакто е създаден центърът, Посолството е в близки отношения с ръководството и хората, които го ползват. За нас е важно да помагаме и да опознаваме хората тук и затова два пъти в годината ние от Посолството идваме и прекарваме време с пациентите."

Ценно за състоянието на пациентите е да имат контакт с хора, извън мединските работници, споделя директорът.

Валентина Йончева - Директор на Дневен център за социална интеграция в ж.к. "Слатина": "За нас е важно да имаме хора, които да общуват с нашите потребители, за да се чувстват равностойни и те."

Въпреки че капацитетът на центъра по документи е 150 човека, към този момент пациентите наброяват 200, но директорът се надява техният брой да се увеличи, за да помогнат на повече хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи откриха 20 незаконни имигранти на ГКПП-Лесово
Гранични полицаи откриха 20 незаконни имигранти на ГКПП-Лесово
Парите за заплати в Пирогов вече са преведени
Парите за заплати в Пирогов вече са преведени