НОВИНИ

Соларна лаборатория ще помага на учениците в Бобов дол

Соларна лаборатория ще помага на учениците от Бобов дол да намерят алтернатива на въгледобива в града. Освен разкриване на ползите за околната среда от използването на слънчевата енергия, лабораторията ще позволи и разширяване на възможностите за работа на младите техници, които изучават специалност електроенергетика.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
14:11, 12.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Петима дванадесетокласници са първите, които ще преминат обучение в новооткритата соларна лаборатория в Професионалната гимназия в Бобов дол. Заедно с диплом за електротехници те ще получат и свидетелство за професионална квалификация „Монтьор на фотоволтаични инсталации".

Татяна Костадинова, директор на Професионална гимназия Бобов дол: Със замирането на мините в Бобов дол гледаме да открием нещо по актуално, нещо което ще ги заинтригува и нещо, което ще намери приложение в други сфери.
Инж. Кольо Орешков, Център за енергийни решения: Тука са представени… възможности за 3 лабораторни задачи… Тези лабораторни задачи ще им дадат едни реални практически умения за бъдеще да работят, а и не само да работят а и да продължат да се занимават с едни такива неща. Те ще са ги пипнали, ще са ги видели, ще са ги пипнали.

Оборудването за соларната лаборатория е дарено на училището от Грийнпийс, България.

Деница Петрова, Грийнпийс, България: Бобов дол открай време е център на енергетиката и ние, когато решихме да помогнем в образованието за соларна електротехника искахме да е на такова място, което има исторически енергетика. Надяваме се така Бобов дол да продължава да развива електроенергетиката, но така вече с други източници, не въглища, а вятър, слънце, вода, възобновяема енергия.

В училището в Бобов дол вече обмислят разкриването на нова специалност свързана с производството на възобновяема енергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски представи новите попълнения на Герена, Миланов не довърши първата си тренирвка
Левски представи новите попълнения на Герена, Миланов не довърши първата си тренирвка
Флагът на НАТО бе издигнат пред сградата на правителството в Скопие
Флагът на НАТО бе издигнат пред сградата на правителството в Скопие