НОВИНИ

Соломон Паси: Сега е моментът да се мисли кога ще се оборудваме с F-35

Сега е моментът да се мисли кога Въоръжените сили на България ще се оборудват със следващото поколение изтребители F-35 - това мнение изрази бившият министър на външните работи Соломон Паси в студиото на сутрешния блок на БНТ. По думите му, Конгресът на САЩ е задал финансов таван за евентуалната продажба на самолети F-16 блок 70 на България, но изтъкна, че България все още не се ползва с възможните отстъпки на лоялен клиент, когато става дума за оръжейни покупки, с каквито например се ползва в момента Словакия.

bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 07.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Предложената финансова рамка от 1,6 млрд. долара за F-16 блок 70 е таван, който Конгресът дава. Това са вътрешни дела на САЩ, изтъкна бившият министър на външните работи Соломон Паси. Той обясни, че значение за цената, която България ще плати за новите многоцелеви самолети, има това, че страната ни за пръв път прави подобна мащабна поръчка от САЩ.

За сравнение, Словакия също поръчва F-16 на вероятно по-ниска цена, но тя има отстъпка като лоялен клиент, а и не е ясно какъв пакет е поръчала страната, подчерта Соломон Паси.

Соломон Паси, бивш министър на външните работи: От влизането ни в НАТО до днес сме продали огромно количество оръжие на САЩ, но не сме купували.
;

Според Соломон Паси сега е моментът да се мисли кога България ще се оборудва със следващото поколение изтребители - F-35.

По думите му, F-16 е самолет, в който сигурността и животът на пилотите идва на първо място.

Изтребителите „Грипен“, които бяха предложени от „Сааб“, са били от предходно поколение и за разлика от F-16, нито са се доказали в бой, нито са включвали функции като радиосистема „приятел-враг“, изтъкна Соломон Паси. Така, макар по-ниската предложена цена, те са щели да излязат далеч по-скъпи, изтъкна министърът на външните работи в периода 2005 - 2009 г.

Целия разговор гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава 24-часовото наблюдение на нивото на река Дунав
Продължава 24-часовото наблюдение на нивото на река Дунав
БАБХ започна масирани проверки по Черноморието
БАБХ започна масирани проверки по Черноморието