НОВИНИ

Специално интервю за БНТ с депутат от опозицията в Турция

Депутатът от Народната републиканска партия на Турция Али Хайдар Хакверди даде специално интервю за БНТ пред Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:46, 22.07.2016
Чете се за: 02:52 мин.
По света

Иво Никодимов: Къде бяхте петък срещу събота през нощта по време на опита за преврат?

Али Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия
Петък вечерта бяхме навън, прелитащите самолети ни накараха да се замислим какво се случва, бяхме в столицата Анкара и имаше много военни самолети които летяха много ниско, първото нещо което ни мина през ум беше ИД, помислихме че терористи от ИД ни нападат, но не след дълго разбрахме че и мостът над Босфора в Истанбул е бил затворен и докато се чудехме дали е преврат или нападение, разбрахме че по телевизиите е било изчетено съобщение за преврат.

Иво Никодимов: Как беше гарантирана сигурността на депутатите в турския парламент в тази нощ, как бяхте сигурни за себе си и за семействата си?

Али Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия
Нямаше никаква сигурност, след този случай видяхме, че парламентът нямаше никаква готовност пред ударите, които й бяха нанесени, но трябва да се подчертае и това, че нападението беше от вътре и може би затова в този момент парламентът остана толкова неотбраняем и не само парламентът много институции, но същата нощ нашите политици( от народната републиканска партия ) с риск да загубят живота си дойдоха в Меджлиса за да защитят парламентарната система. Да, превратът беше насочен срещу властта, но също така и срещу демократичните устои на Република Турция и ние близо 20 народни представители от Народната републиканска партия сметнахме за нужно да сме там и да защитим парламентарната система и при това че личната ни сигурност не беше гарантирана по никакъв начин.

Иво Никодимов: Много европейски и американски анализатори казват, че в седмиците преди опита за преврат се е предполагало, че това, ще се случи, но това е погледнато отвън - от Европа и САЩ. Вие, отвътре очаквахте ли, че може да се стигне до една такава ситуация?

Али Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия
При нас не постъпи никаква информация за предстоящ преврат, че има раздвижване в армията, че може да има преврат или че отделна група има подготовка за преврат - нищо! С много съжаление споделям, че турското национално разузнаване не направи нищо по въпроса, не си свърши работата! Вместо да предотврати подобно нещо, разузнаването беше заето да следи политиците, личния им живот и т.н. Единственото което направи е да пази управляващите да осигури бъдещето съществуване на властта и поради тази причина при нас не постъпи никаква информация за предстоящ преврат дали властта е била предварително информирана и това не знаем, но президентът беше направил изказване, в което каза че същия ден са усетили някакво раздвижване в армията може и да усетили може и да са знаели, но ясно изказване от страна на президента за предстояща опасност няма, под въпрос е дали и те самите са имали такава информация.

Иво Никодимов: Къде е според вас проблемът - в отношенията на президента Ердоган с част от военните, с част от генералите или проблема се корени някъде в хората на Фетуллах Гюлен, които са проникнали в армията?

Али Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия
Питате ме дали президентът има проблеми с военните?! Президентът не може да е в конфликт с военните, войниците са тези, които защитават единството и цялостта на турската държава. Превратът дойде не от тези войници, а от тези, които в продължение на 14-15 години се внедряваха като паралелна структура в редиците на армията и които президентът Ердоган не се опита да спре по никакъв начин. Удобното им наместване в армията се случи именно по времето на неговото управление т.е. опиталите се да направят преврат нямат нищо общо нито с турската република нито с турската армия. целящите преврата и Ердоган в продължение на 14 години бяха партньори но не можаха да се разберат при подялбата на изгода и власт затова се стигна дотук! Накратко, тези пред които властта си затваряше очите се опитаха да направят преврат.

Иво Никодимов: През последните дни в Турция наблюдаваме масови арести на военни, уволнявания на съпричастни към организацията на този опит за преврат. Докъде според вас ще стигне това и има ли опасност тази ситуация да се използва и за разчистване на партийни, политически сметки?

Али Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия
До момента 8777 са уволнени, това докъде може да стигне не знаем, знаем че има кадри на Фетуллан в много държавни институции, и срещу тези още от преди е започната чистка, но сега чистката вече е фокусирана и върху опозицията, защото много съдии, прокурори нямащи общо със случващото също биват отстранени. Интересното в случая е когато тези задържани се изправят пред съда, съдията не им иска показанията, т.е те не са разпит, искат им си ви-тата, арестите са съсредоточени върху привържениците на опозицията. В такъв случай като нищо и привържениците на опозицията могат да се изсипят на улицата и това да доведе до неприятни събития, затова отговорността това да не се случи е изцяло на властта.

Иво Никодимов: Трябва ли според вас смъртното наказание да бъде въведено?

Али Хайдар Хакверди, депутат от Народната републиканска партия
Категорично сме против смъртното наказание, ни сме една демократична партия. Смъртното наказание е наказание от което няма връщане назад и пак казвам ние сме социалдемократи и сме строго срещу връщането на смъртното наказание.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ​България се готви за тежък проблем с бежанците
Борисов: ​България се готви за тежък проблем с бежанците
По границата ни с Турция има единствено засилване на охраната
По границата ни с Турция има единствено засилване на охраната