Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Спецсъдът гледа мярката за неотклонение на собственика на "ТАД Груп"

Съдът гледа искането на спецпрокуратурата за постоянен арест на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров. От държавното обвинение пледират, че ако е на свобода, Тодоров може да се укрие и да попречи на разследването.Повече подробности вижте от прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:20, 31.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Прокуратурата изнесе като доказателства заключенията на експерти, които са прегледали данните на иззетите компютри, служители на "Информационно обслужване" и бивши служители на "Тад Груп", на които Иван Тодоров е давал указания да преглеждат системи на различни фирми и когато се установят пробиви, да им бъдат докладвани и така фирмите да бъдат привличани за клиенти на "Тад Груп".

Прокуратурата твърди, че по този начин Иван Тодоров е упражнявал някакъв вид кибер рекет.

Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура, зав.-отдел "Антитероризъм": Към настоящия момент искам да отбележа, че собственикът на "ТАД груп", на когото е повдигнато обвинение за тероризъм - кибертероризъм, не е съдействал по никакъв начин на разследването, не е предоставил паролите, в рамките на които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации, които са иззети при извършеното претърсване. В рамките на вчерашния ден бе проведен разпит и на служители на НАП. Същите бяха провеждани и сутринта днес. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5 милиона и 100 хиляди български граждани. В материалите по делото се съдържат данни, че около две седмици преди датата, на която е извършена реализацията и е задържан първоначално първият обвиняем, тези данни са били предоставени на сайта "Бивол".

Защитата на Иван Тодоров - адвокат Ина Лулчева, възрази на тези твърдения и заяви, че паролите за достъп до компютъра се знаят единствено и само от служителя, който работи на него и тъй като Иван Тодоров не ги знае, той няма как да ги предостави на разследващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галя Димитрова остава шеф на НАП, но получи две оставки заради хакерската атака
Галя Димитрова остава шеф на НАП, но получи две оставки заради хакерската атака
Съдът отмени заповедта за спиране на строежа на Златен век
Съдът отмени заповедта за спиране на строежа на "Златен век"