НОВИНИ

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария поема управлението на Каталуния

Нощ на протести и сблъсъци - така завърши изпълненият със събития ден в Испания. Политическата криза, породена от идеята за независима Каталуния, достигна своя връх - испанският премиер Мариано Рахой уволни каталунското правителство, часове след като Барселона едностранно обяви независимост. Мадрид пое контрола и върху каталунската полиция. Преди час стана ясно, че вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария временно поема управлението на Каталуния.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:24, 28.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Празненства пред регионалният парламент в Барселона, след едностранното обявяване на независимост. Със 70 гласа за и 10 против - парламентът, оглавяван от Карлес Пучдемон, реши да се отцепи от Испания.

Радостта на сепаратистите обаче беше кратка. Испанският Сенат одобри активирането на чл. 155 от испанската Конституция, с което премиерът Мариано Рахой пое управлението на Каталуния. Първото му решение - регионалният парламент се разпуска, уволнен е и Карлес Пучдемон.

Мариано Рахой, министър-председател на Испания: Нормализирането започва със закон. За да се върне легитимността на институциите и да се върне гласът на каталунците, аз ви съобщавам, че днес разпуснах парламента на Каталуния и на 21 декември ще се проведат избори. Ние смятаме, че е важно да се чуят всички каталунци, за да могат те да решат бъдещето си.

Привържениците на независимостта освиркаха изказването на Рахой.

Франсиско Гарсия: Това е позор. Правителството най-после показа какво е в действителност. Живеем в диктатура и това е така от години. Подтискат ни, не искат да чуят какво искат каталунците. Мадрид иска да вземе властта, но ние ще им покажем, че властта е в ръцете на хората.

;

А в друга част на Барселона, стотици излязоха за да кажат "да" на единна Испания.

Тук съм, защото ние може и да живеем в Каталуния, но се чувстваме както каталунци, така и испанци. Нашите права и свободи бяха потъпкани, испанската демокрация беше потъпкана. Регионалния парламент се управлява от хора, които не са представителна извадка на областта. Тези, които сме против независимостта не сме малцинство, напротив - ние сме мнозинството.

За кратко напрежението се покачи, след като представители на лагерите "за" и "против" независимост се сблъскаха. Полицията обаче успя да ги раздели.

Какво следва оттук нататък? Освен регионалния парламент, уволнени са и шефовете на местната полиция Мосос ескуадра. Декларацията за независимост предстои официално да бъде призната за незаконна. Мариано Рахой действа с подкрепата на двете останалите две големи политически партии в испанския парламент - социалистите и "гражданите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП се събират на извънреден конгрес
БСП се събират на извънреден конгрес
Съюзът на българските журналисти връчи своите отличия
Съюзът на българските журналисти връчи своите отличия