НОВИНИ

Споразумението между ЕС и Великобритания остава за утре

Почти пълно денонощие продължават разговорите в Брюксел между лидерите от Европейския съюз, по време на които се търси компромис, който да удовлетвори Великобритания.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:24, 19.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Очаква се в страната да има референдум за оставането в съюза, а премиерът Дейвид Камерън иска да договори специални условия за страната си, за да убеди британците да гласуват за оставане. Ще успее ли Камерън да направи това? Отговорът остава неизвестен. През последните 24 часа клонеше ту към "да", тук към "не".

Преди около 20 часа, през цялата нощ и целия ден продължават двустранните разговори, главно между Великобритания и останали държави, продължава много усилена работа на юристи и специалисти. Въпросът е да се намери такъв баланс между исканията на Великобритания и това, което допускат останалите страни.

Изглежда, че най-спорният въпрос засега е за детските надбавки за европейски граждани, които работят във Великобритания, но децата им живеят в друга страна. Не е ясно какво точно ще бъде договорено, така че подробности ще има в утрешния ден.

;

По друга тема обаче вече има общо споразумение. То е свързано с миграцията. Лидерите решиха, че трябва да се започне по-бързо изпълнение на решенията на предишни съвети - Гърция и Турция да вършат по-добре задълженията си.

Премиерът днес изказа учудване от това, че т.нар. "горещи точки" всъщност се намират в Европа, което пък улеснява достъпа на мигранти.

Бойко Борисов, министър-председател: Става малко като на рецепцията на хотел - идваш в България, добър ден, искам да отида в Австрия. Искаш, ама няма места. Искам в Германия - и там няма места. Ама искам в Полша - и там няма, и в Чехия няма. И задавам въпроса - защо този хот спот на практика или тази гореща точка трябва да е вътре в Европейския съюз. Ако има КПП и твърди граници, тези, за които няма място, ще чакат отвън.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апостола на свободата през очите на българина
Апостола на свободата през очите на българина
Изгоря сграда - паметник на културата в Пловдив
Изгоря сграда - паметник на културата в Пловдив