НОВИНИ

Спорна поправка в НК: Арестите да могат да остават тайна до 48 часа

Арестите да могат да остават тайни за 48 часа - поправките в Наказателния кодекс, които минаха на първо четене, предизвикаха бурни обществени дебати. Според вносителите от Министерството на правосъдието текстовете са в полза на задържаните, адвокати обаче виждат в тях възможност за репресии. На този фон министърът на правосъдието не изключи между първо и второ четене текстовете да бъдат редактирани.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:18, 26.10.2018
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Според предложените нови текстове арестите могат да останат тайни първите 48 часа. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания. При арест на дете тайната е до 24 часа.

Емануил Йорданов, адвокат: Начина на формулиране на текста ме кара да мисля, че авторът му е завършил готварски техникум.
Михаил Екемджиев, адвокат: Ще се върнем в едни мракобесни времена, при които няколко денонощия хора бяха държани без контакт с адвокат и близки. Това е тоталитаризъм.
Емануил Йорданов, адвокат: Дори и окончателно да се приеме безумния текст при една атака в Конституционния съд ще бъде обявен за противоконституционен.
;

Според адвокати подобни текстова са в услуга на разследващите.

Михаил Екемджиев, адвокат: Всеки като бъде задържан без право на адвокат две-три денонощия и близките може да даде удобни за прокуратурата и полицията показания. За да може да се упражнява политически рекет.

Според други юристи притесненията за така наречените тайни арести са прекомерни и има голямо неразбиране на новата норма.

Людмил Рангелов, адвокат: Запазени са правата на задържания в достатъчно висока степен и има достатъчно гаранции, че тази възможност няма произволно и безотговорно да се упражнява.

От правосъдното министерство успокоиха, че текстовете не противоречат на конституцията. При задържане арестуваният има право да се обади на адвокат и на свой близък.

Евгени Стоянов, заместник-министър на провосъдието: Нашите промени са в полза на задържаните. Ние предлагаме той да може да уведоми когото си пожелае. Като контрапункт на това даваме правомощия на наблюдаващия прокурор да прецени, че конкретно лице не следва да бъде уведомявано.

Съдът може да откаже на задържания правото да се свърже с близък или доверен човек, когато има подозрения, че това може да навреди на разследването. Подобни мерки са свързани с тежки престъпления, при които има опасност за живота на свидетел, или пък от укриване на доказателства.

Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието: Ако посоченото от него лице влезе в преценката на прокурора, че не следва да бъде уведомявано естествено той ще има право да избере друго лице, а отказът по отношение на първото лице подлежи на съдебен контрол.

Това ще се прави в мотивирано постановление, което задържаният ще има право да обжалва незабавно пред съда.

Явор Нотев: Все пак на този етап от разглеждането на законопроекта залагаме на очакването и презумпцията за добросъвестно изпълнение на задълженията, които са възложени и отговорностите, които тежат върху органите и служителите в тези органи.
Младен Маринов, министър на вътрешните работи: След като законодателят прецени и го приеме, остава от там нататък да го прилагаме и да спазваме това, което е разписано.

Дебатите около спорните текстове продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов се ангажира социалният министър да оглави Съвета за хората с увреждания
Борисов се ангажира социалният министър да оглави Съвета за хората с увреждания
Протестът на майките на деца с увреждания продължава
Протестът на майките на деца с увреждания продължава