НОВИНИ

Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург

Миграцията е основната тема, която лидерите от Европейския съюз ще обсъждат в Залцбург днес и утре. Неформалната среща на върха започва тази вечер в австрийския град с работна вечеря, давана от канцлера Себастиан Курц.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:27, 19.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Държавните и правителствените ръководители,сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще дискутират мерките за намаляване на потока от нелегални мигранти в Европа и сътрудничеството със страните от Северна Африка. Миграцията е един от приоритетите на австрийското председателство.

Очаква се британският премиер Тереза Мей да използва възможността да призове колегите си за напредък по договарянето на условията за напускането на страната ѝ. Преговорите за Брекзит са в решаваща фаза, подчерта днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск и обяви, че ще предложи извънредна среща на върха през ноември за финализирането им. Има повече надежда, но по-малко време, каза Туск.


Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Тази вечер ще призова лидерите да спрем с взаимните обвинения по темата миграция. Въпреки агресивните думи, нещата вървят в правилната посока. Най- вече, заради фокусирането върху контрола на външните граници и сътрудничеството с трети страни, които намалиха броя на нелегалните мигранти от близо 2 милиона през 2015 до по-малко от 100 000 тази година или по-малко отпреди миграционната криза. Вместо да извличаме политически ползи от ситуацията, да се съсредоточим върху работещите решения и да продължим с тях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 години след отмяната на казармата: ​За и против наборната военна служба
10 години след отмяната на казармата: ​"За" и "против" наборната военна служба
Порожанов: Предпоставка за поскъпването на хляба е по-високата цена на пшеницата
Порожанов: Предпоставка за поскъпването на хляба е по-високата цена на пшеницата