Срещи на вицепрезидента Илияна Йотова в Молдова

Изучаването на български език в молдовските училища от 1 до 12 клас ще бъде запазено - увери президентът на Молдова Игор Додон при срещата си с вицепрезидента Илияна Йотова. И още една новина от Кишинев - при преминаването от пропорционална към мажоритарна избирателна система районите, където живеят етнически българи ще имат представителност в парламента.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:34, 04.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Молдова е един от моделите затова как се спазват правата на малцинствата,заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: При предстоящото административно деление, което е свързано и с промяната на избирателната система в Молдова Тараклийския регион ще запази своята цялост и в бъдеще на парламентарни избори ще има един депутат, което за нас е огромно постижение.

Основната тема на разговор между Йотова и Додон беше и правото на българското малцинство за образование на майчин език.

Игор Додон - президент на Република Молдова: Смятам, че е нещо недопустимо да забраняваш на етносите да изучават родния си език. В Република Молдова това нещо няма да се случи. В Република Молдова има стотици училища с преподаване на руски, няколко с преподаване на украински - там, където има компактно украинско население, има училища с преподаване на гагаузки и на български език.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и със министър-председателя и заместник-председателя на Парламента на Молдова. Утре в Кишинев започва една от най-големите срещи на българските медии по целия свят, организирана от БТА.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скулптурата на Коперник във Варна отново е обект на вандализъм
Скулптурата на Коперник във Варна отново е обект на вандализъм
Служител от бензиностанция гаси цигара на клиент с пожарогасител
Служител от бензиностанция гаси цигара на клиент с пожарогасител