НОВИНИ

Столетник от Дългопол кара велосипед всеки ден

Столетник от Дългопол кара всеки ден велосипед. Това е единственото превозно средство, с което той се придвижва в града. Яню Тодоров не пропуска и един ден от живота си да излезе навън, за да се разходи и да се срещне с членовете на местния пенсионерски клуб.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
06:54, 04.02.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
столетник дългопол кара велосипед всеки ден

За първи път Яню Тодоров се качва на велосипед по време на Втората световна война. Бил е свързочник. Изгубил е не малко бойни другари, повечето не от куршуми, а от болести.

Яню Тодоров: Много болезнена беше тази война. България има четири армии. Едната сме там. Аз отивам на фронта, Дългопол фронтоваци сме излезли 200 човека.Много болезнено, ама идва повиквателната и айде.

След войната дядо Янчо е работил в земеделието, благоустрояването и в жп-то. Сега, вече на сто години, възрастният мъж предпочита да си почива. Отдавна е изоставил и земята, която притежава. Но има сили за велосипеда.

Яню Тодоров: Имам за къс път. Ходя на гробищата. Насам се изморявам и слизам да вървя. Трябва сили да натискаш. То не е мотор, колело. Ама добре съм, не мога да се оплаква.
Живко Петров: Винаги е с колелото. Вечно е облечен с летни дрехи кажи-речи. Никога не се облича с балтони, с шуби и винаги е разголен. Здрав, не съм помнил да боледува.

За столетника от Дългопол се грижат двете му дъщери и внуците му. Посещават го почти всеки ден.

Яню Тодоров: Какво си пожелава един човек на сто години? Да ме няма. То не е живот, бе. Акраните ми, всичко е заминало. Приятелите – всичко е изчезнало. Самотен живот, туй не е живот.

За стотния си рожден ден дядо Янчо получи медал за заслуги във втората световна война от Министерството на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистиха потопената в язовир Огоста Живовска църква
Почистиха потопената в язовир "Огоста" Живовска църква
Спецсъдът гледа делото срещу Евгени Крусев за ремонта на ул. Граф Игнатиев
Спецсъдът гледа делото срещу Евгени Крусев за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"