НОВИНИ

Столтенберг: Всички страни от НАТО подкрепиха ракетните удари в Сирия

НАТО и ЕС подкрепиха ударите на САЩ, Великобритания и Франция. Същевременно от Брюксел призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Сирия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:26, 14.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Всички държави членки на НАТО са подкрепили атаката.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Всички съюзници в НАТО изразяват пълна подкрепа за действията от тази нощ, насочени към намаляване химическия оръжеен арсенал на сирийския режим и предотвратяване на следващи химически нападения срещу народа на Сирия. НАТО силно осъжда нееднокрантата употреба на химически оръжия от сирийския режим.

ЕС излезе много единен в позицията си в подкрепа на ударите на трите държави. Първи реагира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който намеси Иран и Русия като страни, които също носят вина за последиците от режима на Асад. Той каза, че ЕС е избрал страната на справедливостта.


;

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че това не е първото нападение с химическо оръжие, но със сигурност трябва да бъде последното.

Върховният представител по въпросите на външната политика Федерика Могерини съобщи, че европейските лидери са били предварително информирани за атаката, а председателят на Европарламента Антонио Таяни заяви, че използването на химически оръжия не може да остане безнаказано и в понеделник в парламента в Страсбург също ще има дебат по тази тема.

Много европейски лидери реагираха днес. Ангела Меркел лично изрази подкрепата си.

Подкрепа също така има от премиерите на Холандия, Белгия, от канцлера на Австрия. Те заявиха, че проявяват разбиране към извършените удари.

Урсула фон Лайден, министър на отбраната на Германия: Химическите оръжия са поставени извън закона от световната общност, употребата им не може да се толерира. Съветът за сигурност дни наред беше блокиран по този въпрос. Затова е правилно, че САЩ, Франция и Великобритания предприеха добре обмислени мерки. Те са пропорционални и необходими. Но сега трябва да се направи всичко, за да се възобнови политическият процес в Женева и да се сложи край на страданието на сирийския народ.
Паоло Джентилони, премиер на Италия: Операцията от миналата нощ беше мотивиран отговор на употребата на химически оръжия в Дума, а, за съжаление, сирийският режим не за първи път използва химически оръжия в конфликта.

Германският външен министър съобщи, че утре трите държави, които участваха в атаката плюс Германия, се събират утре на среща в Лондон, за да разговарят за бъдещето на Сирия и какво ще предприеме международната общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Владимир Чуков: Военна ескалация е малко вероятна
Проф. Владимир Чуков: Военна ескалация е малко вероятна
Във Варна излязоха на протест срещу бомбардировките над Сирия
Във Варна излязоха на протест срещу бомбардировките над Сирия