НОВИНИ

Стотици декари са унищожени заради скъсаната язовирна стена

Скъса се дигата на напоително съоръжение между петричките села Кавракирово и Михнево късно снощи.Щети са нанесени на десетки декара земеделски площи. Най-вероятно причината за наводнението са придошлите води от близкото дере.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
11:19, 11.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Безспирните дъждове от последните дни напълнили дерето, което минава край Кавракирово и то започнало да прелива в близкото напоително съоръжение. Снощи под напора на стотиците литри вода стената на съоръжението се скъсала и близките ниви потънали във вода и кал.

Александър Треновски, кмет на с.Кавракирово: Късмет имаме че това съоръжение се намира между двете села и нямаме потърпевши къщи, нямаме хора удавени и т.н.

Тежки са щетите за земеделските производители. Продукцията им е унищожена, посаденият разсад е отнесен.

Прелялото съоръжение се стопанисва от Напоителни системи. Оттам обясниха, че дигата е скъсана заради лошото състояние на дерето, което не е чистено от години и водите на което вместо да се оттичат, са се влели в напоителното съоръжение.

Благой Дончев, Напоителни системи - Сандански: Понеже преливника на изравнителя не е оразмерен за такова водно количество, то прелива и покрай преливника, изнася и част от дигата.

Кой е отговорен за дерето?

Благой Дончев, Напоителни системи - Сандански: Не мога да ви кажа - или е държавно, или е общинско - едно от двете.

Александър Треновски, кмет на с. Кавракиров: Общината няма как да поддържа, само Кавракирово има три дерета, не е само Кавравкитово, тя има 43 села, непосилно е общината да го направи със собствени средства, затова търсим проекти, но да може и държавата малко да ни помогне, за да можем да осъществим сигурността на хората.

В Кавракирово сега ще събират информация за точните стойности на нанесените щети. След това ще очакват обезщетения от държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още пари за общинската програма “Ин витро” във Варна
Още пари за общинската програма “Ин витро” във Варна
Нарязаха гумите на 40 коли във Враца
Нарязаха гумите на 40 коли във Враца