НОВИНИ

Стюарт Пийч: Българските въоръжени сили играят стратегическа роля

Председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч се срещна с началника на отбраната генерал Андрей Боцев и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:16, 24.09.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани със сигурността на Западните Балкани, борбата с тероризма и предизвикателствата, които се очертават от Изток и от Юг. Сър Стюарт Пийч заяви, че от НАТО приветстват усилията за модернизиране на българската армия.

След среща с български висши военни сър Стюарт Пийч изтъкна ключовата роля на страната ни за сигурността на Западните Балкани и евроатлантическата интеграция на региона. По думите му България допринася за споделената сигурност в Алианса в много различни направления.

Стюарт Пийч: Българските въоръжени сили играят стратегическа роля в Черноморския регион, където осигуряват кораби за дейностите по патрулиране на НАТО. Давате важен принос с участието на вашите въоръжени сили в мисиите на НАТО в Афганистан и Ирак, както и в по-близкия регион в Косово. Ние високо оценяваме този принос.
Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната: България остава ангажирана към операциите на Алианса в борбата срещу тероризма и по отношение на операциите в Афганистан. Ние подкрепяме принципа на Алианса заедно в Афганистан, заедно ще напуснем Афганистан.

Председателят на Военния комитет на НАТО заяви, че ключовият за Алианса ангажимент, че атака срещу един от съюзниците е атака срещу всички, продължава да бъде от най-високо значение.

Стюарт Пийч: В последните години осъществихме най-мащабното усилване на нашата колективна отбрана от времето на Студената война. Ние продължаваме да повишаваме готовността на нашите въоръжени сили. Усъвършенстваме отбраната си срещу хибридни и киберзаплахи. Решени сме да бъдем начело на технологичните промени.

По време на срещата е била обсъдена и модернизацията на българската армия с трите основни проекта за видовете въоръжени сили. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев заяви, че закупуването и усвояването на новата техника ще даде възможност за увеличаване на нашия принос към силите на НАТО с много висока степен на готовност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват мистериозна смърт на русенец в китайското посолство в Брюксел
Разследват мистериозна смърт на русенец в китайското посолство в Брюксел
Захариева: Правителството работи за защитаване правата на българите на Острова
Захариева: Правителството работи за защитаване правата на българите на Острова