НОВИНИ

Световните лидери почитат паметта на Хелмут Кол (ВИДЕО)

Днес Европа се прощава с Хелмут Кол. В Страсбург започна първата по рода си траурна церемония в историята на Европейския съюз, на която и лидерите на Съюза ще се поклонят пред архитекта на обединението на Германия и Стария континент. Част от церемонията проследихме с бившия кореспондент на БНТ в Германия Мария Стоянова.

bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 01.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Речи на церемонията Последно сбогом казаха и бившият испански премиер Фелипе Гонзалез, бившият президент на Съединените щати, председателите на европейските институции - Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни и Доналд Туск. Бил Клинтън и руският премиер - Дмитрий Медведев. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще закрият тази част от церемонията. България е представена от министър-председателя Бойко Борисов.

;

Церемонията ще продължи два часа. Ковчегът с тленните останки на Кол, покрит с европейското знаме, е поставен в пленарната зала на ЕП. Почетният караул в залата се дава от военните от специалния батальон за охрана на германския парламент и от военнослужещи от междудържавна военна структура на ЕС Еврокорпус.

След края на церемонията ковчегът ще бъде откаран с хеликоптер до Лудвигсхафен в Германия, където Кол е роден и е живял през по-голямата част от живота си. Там европейското знаме върху ковчега ще бъде заменено с германско и тленните останки ще бъдат откарани с кораб по река Рейн до Шпайер, където ще има 90-минутна заупокойна литургия. Тя ще започне в 18 ч. местно време, предаде ДПА.

;

В 19:45 ч. ще има военна церемония пред катедралата, в която ще се състои месата. После Кол ще бъде погребан в града близо до църква, построена непосредствено след Втората световна война и смятана за символ на германо-френското помирение. Погребението се очаква да започне в 20:45 ч.

Литургията от катедралата в Шпайер ще бъде излъчена на живо по телевизията и ще се предава и на голям екран пред самия храм, където ще има място за 3 000 души.

Днес знамената в Германия са свалени наполовина в знак на траур.

Заради церемонията в Страсбург мерките за сигурност в града са затегнати. Районът на ЕП е отцепен. Преустановено е движението по водещи пътища, в това число и пътя от града за летището. Преустановено за няколко часа е корабоплаването по Рейн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверки на строителните обекти заради горещините в Благоевград
Започват проверки на строителните обекти заради горещините в Благоевград
Стачка в авиокомпанията „Бритиш еъруейз“
Стачка в авиокомпанията „Бритиш еъруейз“