НОВИНИ

Светска гимназия или училище на проповедника Гюлен?

Името на столичното частно средно езиково училище "Дружба" беше цитирано от различни медии като свързано с проповедника Фетхуллах Гюлен. Поводът беше изказване в сутрешния блок на БНТ на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, че и в България има училища на Гюлен. Наш екип посети училището, което има филиали в София и Пловдив.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:41, 22.07.2016
5963
Чете се за: 01:07 мин.
Още

500 деца се обучават в частното езиково училище "Дружба" в столицата. Името на Фетхуллах Гюлен не присъства нито сред собствениците, нито сред дарителите на училището, е категоричен директорът и съсобственик Билан Манушев.

Билан Манушев - директор на ЧСОУ "Дружба": Аз лично познавам идеите и вижданията на г-н Гюлен в сферата на образованието, но името на г-н Гюлен по-никакъв начин не фигурира до тези на моите съдружници във фирмата собственик на училището.

Основано през 99-та година от Българо-турската демократична фондация, през 2015та то става изцяло собственост на "Дружба-2003", която до този момент е притежавала сградата. Част от съдружниците във фирмата са турски граждани, които имат бизнес в южната ни съседка.

Билан Манушев - директор на ЧСОУ "Дружба": Един от съдружниците ни има сладкарница, няколко сладкарница, другият е архитект и има строителна дейност, другият произвежда чинове и маси, тоест училищно обзавеждане.

Училището се издържа чрез таксите за обучение. Учебните програми са изцяло съобразени с изискванията на образователното министерство. Засилено е изучаването на английски език, а турски като избираем предмет учат около 100 деца от всички 500. Религия не се преподава.

Билан Манушев - директор на ЧСОУ "Дружба": Всички решения, всички предложения се осъществяват тук, се вземат тук, няма никакво влияние външно. Това училище е толкова българско, че съм съгласен например МОН да назначи друг директор в училище, който си изберат те.

Миналата година от МОН са извършили регулярна проверка на училището и не са открили нарушения.

Дuян Стаматов - зам. министър на образованието: Не е установен някакъв дефицит по отношение на дейнсотта, водена от директора. не е установено някакво разминаване, свързано с учебния план, с материалната база, с хигиената. и не съществува подобен проблем.

Няма информация у нас да има училища на Гюлен, която да бъде споделена с медиите, коментира вчера пред журналисти председателят на ДАНС Димитър Георгиев. От ръководството на "Дружба" настояват, че са светско училище и нямат връзка нито с турската държава, нито с Фетхуллах Гюлен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в търговски център в Мюнхен
Стрелба в търговски център в Мюнхен
Започна Международният фолклорен фестивал „Витоша 2016“
Започна Международният фолклорен фестивал „Витоша 2016“