НОВИНИ

Светът отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена

Светът днес си спомня за края на Студената война. Преди 30 години рухна нейният символ - Берлинската стена. Гигантската преграда между Изтока и Запада, между комунизма и капитализма съществува 28 години.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:03, 09.11.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Годишнината събра в Берлин външните министри на Съединените щати и Русия. На честванията присъстват и президентите на някогашните социалистически държави - Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

В този час пред Бранденбургската врата започва тържествената церемония. Сред гостите е българският вицепремиер Екатерина Захариева, както и останалите първи дипломати на страните от Европейския съюз и министри на културата.

По-рано на възпоменателна церемония в параклиса на Помирението, издигнат близо до някогашната Берлинска стена, канцлерът Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ценностите, на които се основава Европа - свобода, демокрация, равенство, върховенството на закона и съблюдаване на човешките права - не са даденост. Те трябва да се изживеят и да бъдат защитавани. Помня хората, които бяха убити на тази стена, защото търсеха свобода. Също помня 75 хилядите души, които бяха изпратени в затвора, защото са се опитали да избягат от страната. Помня и хората, пострадали от репресии, защото близките им избягаха. Помня и хората, които бяха шпионирани и осъдени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падането на Берлинската стена и революциите в Източния блок
Падането на Берлинската стена и революциите в Източния блок
 62-годишен мъж от село Мламолово е открит мъртъв в дома му
62-годишен мъж от село Мламолово е открит мъртъв в дома му