НОВИНИ

Тереза Мей ще поиска ново отлагане на Брекзит

Заседанието на кабинета в Лондон приключи преди малко и от него стана ясно, че премиерът Тереза Мей ще поиска ново отлагане на Брекзит. Предполагаемата нова дата за гласуване е 22 май. Повече от кореспондента на Българското национално радио в Обединеното кралство Веселин Паунов.

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 02.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Ззаседанието на кабинета приключи преди малко. То започва в 9:00 сутринта британско време. Тереза Мей направи кратко изявление. От него стана ясно, че премиерът ще търси избягване на сценария "Брекзит без сделка" и ще иска ново отлагане на Брекзит, възможно най-краткосрочно, така че да не се налага участие на страната в Европейските избори. Мей предлага на лидера на опозицията Джеръми Корбин да се срещнат, за да намерят начин за излизане от кризата и приемлив вариант за Брекзит. Тя е готова да се вслуша и в кабинета.

"Имаме от национално единство, за да откликнем на националните интереси", заключи Тереза Мей.

Какво ще последва оттук нататък, предстои да разберем. Вероятно е в парламента да продължават гласувания за алтернативи на Брекзит. Досегашните такива бяха безуспешни, защото нямаше единодушие за нито една алтернатива. Остава да се разбере и от Брюксел дали Европейският съюз ще откликне на искането на Обединеното кралство и дали ще приеме поисканата определена дата. Засега се предполага, че това ще бъде 22 май.

Остава да се разбере как ще реагират и министрите в кабинета, защото при предишни подобни колективни решения последваха оставки на министри, които не бяха съвсем съгласни с линията на премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов беше отличен със специален сертификат от Армения
Вежди Рашидов беше отличен със специален сертификат от Армения
Екатерина Захариева е във Вашингтон за среща на външните министри на НАТО
Екатерина Захариева е във Вашингтон за среща на външните министри на НАТО